Saját szüleiket is megzsarolják?

Az erőszak minden iskolában jelen van, eltérés csupán annak intenzitása és minősége között figyelhető meg. Egy minapi jelentés szerint fokozódik az agresszió, a bejelentések mögött azonban növekvő jogtudatosság is állhat. Az MNO talált bizakodásra és aggodalomra okot adó intézményt is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 13. szabo.daniel

Az erőszak minden iskolában jelen van, eltérés csupán annak intenzitása és minősége között figyelhető meg. Egy minapi jelentés szerint fokozódik az agresszió, a bejelentések mögött azonban növekvő jogtudatosság is állhat. Az MNO talált bizakodásra és aggodalomra okot adó intézményt is. Ettől még tény: a diákok fenyegetnek, zsarolnak és bandáznak. Jellemző az is, hogy majd „apa” és „tesó” intézi el az ügyeket.


Az erőszaknak semmilyen formáját nem tűrjük meg az intézmény falai között – erről tájékoztatta az MNO-t a budapesti Könyves Kálmán Gimnázium igazgatója. Sömjén Gábor kijelentette: az emberi méltóság tiszteletét elvárják mindenkitől. „Amikor 14 éve az intézmény igazgatója lettem – fogalmazott Sömjén –, a tantestülettel közösen hoztuk meg azt az elvi döntést, hogy az agressziónak és az erőszaknak sem a fizikai, sem a verbális formáját nem toleráljuk.” Mindehhez hozzátette: nap mint nap hallja, hogy az iskolai erőszak jelen van számos intézményben.

A helyzet ugyanakkor – a pozitív példáktól is eltekintve – aggasztó. Az oktatási jogok biztosának minapi jelentése szerint nem szűnik az iskolai erőszak. Aáry-Tamás Lajos a Magyar Nemzetnek is azt mondta, a tavalyi esztendő mérlege felülmúlja a 2009-es évit is. A leggyakoribbak az olyan esetek, amikor a diákok egymást terrorizálják. Persze a tanár-diák, diák-tanár relációban is jelen van az agresszió. Az ombudsman új problémaforrásként jelölte meg a közösségi oldalak és az iskola kapcsolatát is. Az internet rejtette veszélyekre az MNO által megszólaltatott intézményvetők kérdés nélkül is figyelmeztettek.