Segítség, besárgult a gyerek!

Az újszülöttek nagy százalékát érinti a sárgaság, mely akkor is megrémíti a szülőket, ha előzetesen hallottak már róla, hogy ez nem betegség, hanem természetes folyamat. Persze azért nem árt odafigyelni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 14. szabo.daniel

Az újszülöttek nagy százalékát érinti a sárgaság, mely akkor is megrémíti a szülőket, ha előzetesen hallottak már róla, hogy ez nem betegség, hanem természetes folyamat. Persze azért nem árt odafigyelni.


Az élettani sárgaság gyakorlatilag minden csecsemőkorú babát érint. Ekkor a gyerek bőre és szemfehérjéje is sárgás árnyalatot ölthet. Ennek magyarázata, hogy magzati korban a babának jóval több vörösvértestre van szüksége, mint a későbbiekben. A születés után azonban a feleslegessé váló vértestek bomlásnak indulnak, ezt nevezzük bilirubinnak.

Mint minden bomlásterméknek, így a bilirubinnak is ki kell ürülnie a szervezetből, amit a kicsi – ekkor még kevésbé fejlett – mája  végez. Itt epefesték válik belőle, ami a belekbe kerülve, a széklettel együtt távozik. Természetesen minden csecsemőnek más állapotban van a májfunkciója születéskor, így nem egyforma tempóban dolgozza fel a bilirubint. Annál az újszülöttnél, akinél ez a folyamat gyorsabb, ott nem, vagy csak enyhe lefolyással jelentkezik a sárgaság tünete. Azonban ha lassabb, akkor a bilirubin ideiglenesen felszaporodhat a vérben, ez pedig sárgára festi a pici bőrét.

A sárgaság általában a születést követő harmadik-negyedik napon kezdődik és többnyire két alatt elmúlik. Ha elhúzódnak a tünetek, abban az esetben viszont érdemes megmutatni szakorvosnak gyermekünket, mert nagy valószínűséggel csak az ürülés folyamata lassabb az átlagosnál, ám a határérték feletti bilirubin szint veszélyes lehet a csecsemőre. Ebben az esetben károsodhat az idegrendszer, légzési nehézség és keringési zavarok léphetnek fel.

Az anya azzal segíthet gyermekének, ha minél gyakrabban teszi mellre, hiszen az anyagcsere gyorsulásával és fokozott székletürítéssel több epefesték távozik a szervezetből. Egyes esetekben kékfény kezelést alkalmaznak, mely segíti a bilirubin kioldódását.

Előfordul azonban, hogy a sárgaság valamilyen egyéb rendellenességet jelez. Többek között Rh összeférhetetlenség, az epeutak fejlődési rendellenessége, vagy a máj gyulladása is okozhat sárgás bőrszín elváltozást.

A születést követő besárgulástól tehát nem kell megijedni, hiszen egy teljesen normális, élettani folyamatról van szó, azonban ha két hétnél tovább tartanak a tünetek, mutassuk meg gyermekünket szakorvosnak, hisz jobb félni, mint megijedni – tartja a mondás.