Segítség! Nyaralnánk, de nem alszik…

Nem csupán mi, felnőttek, de a kisbabák is megérzik azt, ha nem a megszokott környezetben kell álomra hajtani a fejüket. Mi csupán csendben agonizálunk és számoljuk a bárányokat, ám egy csöppség ennél hangosabban is kimutathatja nemtetszését…

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 27. czefernek.lena

Nem csupán mi, felnőttek, de a kisbabák is megérzik azt, ha nem a megszokott környezetben kell álomra hajtani a fejüket. Mi csupán csendben agonizálunk és számoljuk a bárányokat, ám egy csöppség ennél hangosabban is kimutathatja nemtetszését…


 

Amikor kisbabával nyaralni indulunk, megpróbálunk minden eshetőségre felkészülni. Bepakoljuk a kiságyat, a kiskádat, az etetőszéket és megannyi hasznos és haszontalan dolgot viszünk magunkkal gyermekünk komfortérzetének növelése érdekében. Egyvalamivel azonban mi sem számolhatunk: ha az új környezetben csemeténk egyszerűen nem tud aludni.

„Életem egyik legmeghatározóbb élménye volt, mikor férjemmel úgy döntöttünk, hogy alig pár hónapos kislányommal egy kellemes családi „telelés” keretében a Bükkben ünnepeljük meg a szilvesztert. Jöttek ismerős családok is, de mindenkinek volt saját szobája, ahova vissza tudott vonulni igény esetén, így nem gondoltuk, hogy bármi gond lehet. Egészen addig, amíg el nem érkezett az első este. A kislányom egyszerűen képtelen volt az új környezetben elaludni, valószínűleg az új ingerek, élmények is felizgatták, így aztán egész éjjel sírt és felváltva kellett sétálgatnunk vele a mínuszokban. A meghitt szilveszterezés tervének lőttek.” – mesél régi élményeiről Jutka.

A fenti eset évekkel ezelőtt történt, de a háromgyerekes anyuka azóta megtanulta, hogy a gyerekek utazás közben teljesen másként viselkednek, mint a megszokott környezetükben. Éppen ezért ő úgy döntött, csak szükség esetén mozdítja ki a kicsiket. Szerencsére volt rá lehetőség egy családi nyaralóban, így amíg a gyerekek nagyon kicsik voltak, megpróbátak minden évben ugyanott nyaralni, hogy ne legyen gond az új környezet. A sok változás, az új ingerek és élmények ugyanis tapasztalatai szerint annyira felpörgetik a gyerekeket, hogy sokszor még a nagyobbacskák is sokkal nehezebben hajtják álomra a fejüket.

Ezt bele kell kalkulálni az utazásba – mondja Viki, akinek kisebb fia másfél, nagyobbik fia négy éves. “Az enyémek is nagyon nehezen alszanak el ilyen helyzetben, a múltkor például a Balatonnál voltunk, nagycsaláddal. Egész nap jöttek metek körülöttünk az új emberek, mindenki szeretgette őket, volt ott minden: nagynénik, szomszédok, nagyszülők, a strandról nem is beszélve! Aztán este persze nem tudtuk elaltatni őket. Végül a nagyobbal a nagypapa „játszott” egész későig, míg mi a férjemmel a kicsit letoltuk a partra, ahol a babakocsiban nagy nehezen elaludt” – mesél legutóbbi nyaralásáról Viki. A rutinos anyuka úgy gondolja, erre a helyzetre mindenképpen tudatosan kell készülni. Szerinte sokan nem altatják a gyerekeket azzal a felkiáltással, hogy ha fáradt, majd úgyis elalszik, de ez egyszerűen nem igaz. “Nekünk, szülőknek egy ilyen helyzetben is biztosítani kell számukra az állandóságot – amennyire csak lehet – mert különben „túlpörgik” magukat, nyűgösek és agresszívek lesznek” – vallja.

Viki egyébként úgy döntött, idén egy vízparti szállást vesznek célba, aminek igen praktikus oka van: légzésfigyelő segítségével a strandról is hallják a szobában letett kicsit. A készüléknek szerencsére elég nagy a hatósugara, így ha a baba felébred, vagy nem tud elaludni, ott tudunk teremni egy perc alatt – mondja. A megoldás nagy előnye hogy altatási időben a gyerek is nyugodt környezetben pihenhet, de a szülők is el tudják kicsit engedni magukat.

Ti hogyan altattok nyaralás közben?