Segítség, pöttyös a gyerek!

A bárányhimlő kezelésével kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban. Pedig a helyes kezelés csökkentheti a szövődmények kialakulásának kockázatát. Mit tegyünk, ha gyermekünk elkapja?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 28. szabo.daniel

A bárányhimlő kezelésével kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban. Pedig a helyes kezelés csökkentheti a szövődmények kialakulásának kockázatát. Mit tegyünk, ha gyermekünk elkapja?


A hólyagos bőrt tilos bekenni

A viszketést legfeljebb nagyon vékonyan szórt mentolos hintőporral szabad enyhíteni. A hólyagos bőrt nem szabad bekenni semmilyen krémmel, habbal, tilos a nedves borogatás! Régebben előszeretettel ajánlották a rázókeverék (cinkrázó) használatát, mára azonban egyértelműen bebizonyosodott, hogy hatása inkább ártalmas, mint jótékony. Érdemes betartani ezeket a tanácsokat, mert a fenti szerek használata miatt továbbterjedhet a fertőzés, akár életre szóló hegeket okozva.

Gyakran mosdassuk a gyereket

A bakteriális felülfertőzés veszélye miatt a bőrt tisztán kell tartani, szappannal és vízzel
gyakran le lehet mosni.  Zuhanyozni tehát kell, az ülőfürdő viszont kifejezetten nem javasolt, a hólyagoknak nem tesz jót az áztatás.

A hólyagok elvakarásának megakadályozásához a körmöket le kell vágni, a kezeket és a ruházatot tisztán és szárazon kell tartani.  Puha törölközőt használjunk, és ne dörzsöljük vele a bőrt, csak óvatosan itassuk fel vele a nedvességet. Hajat is lehet mosni, de szárításnál és fésülésnél vigyázzunk, nehogy a hólyagokat felsértsük! A bárányhimlős beteget szobahőmérsékleten kell ápolni, ne tartsuk dunsztban.

Szobafogságra azért nincs szükség
A bárányhimlős beteget lehet levegőre vinni, néhány perces séta, vagy amíg pl. ki-, beszáll az autóból, nem árt semmit. Alapvetően azért nem ajánlják ezt, mert egyrészt minden betegség hamarabb átvészelhető nyugalomban, másrészt pedig fertőző betegségről van szó, és, mivel a bárányhimlő cseppfertőzés útján terjed, a beteg a szabadban is éppen ugyanúgy fertőz, mint egy zárt helyen. Harmadrészt a környezetben sokkal nagyobb az esélye annak, hogy újabb fertőzések érhetik, amire ilyenkor fogékonyabbak, mint más esetben.

Mikor számít gyógyultnak a gyerek?

A gyógyulást kimondani a pörkök leválása után lehet, de maguk a pörkök
már élő kórokozót nem tartalmaznak. A hólyagok pörkösödésekor már ismét mehet közösségbe a gyermek.

A nagyit sem kell félteni

A bárányhimlőn már átesett nagyit nem kell félteni a bárányhimlős unokától!
A nagyszülő idősebb kora ellenére sem fertőződik meg újra bárányhimlővel. Ha találkozik a bárányhimlős unokájával, azzal saját maga tehet az övsömör megelőzéséért.

(Kép: varicellazoster.net)