Sikerorientáltság az Ószövetségtől Nick Vujicic-ig

„Rájöttem, abba kell hagynom azt a fajta gondolkodást, hogy mi az, amim nincs, különben vagy megőrülök, vagy öngyilkos leszek,  és találnom kell egy jó életcélt. Amint megtaláltam, értelme lett az életemnek.”

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. március 21. szabo.daniel

„Rájöttem, abba kell hagynom azt a fajta gondolkodást, hogy mi az, amim nincs, különben vagy megőrülök, vagy öngyilkos leszek,  és találnom kell egy jó életcélt. Amint megtaláltam, értelme lett az életemnek.”


Ezek a gondolatok Nick Vujicic-től származnak, aki kezek és lábak nélkül született. Sok évi gyötrődés, szenvedés és öngyilkossági kísérlet után a legnagyobb mélyponton következett életében ez a fordulat. Azóta teljes életet él, boldog, sőt nemrég megnősült, gyermeke született. Az ő története azért bíztató számunkra, mert gyönyörűen példázza: van kiút a problémaorientáltságból eredményorientáltság felé.

Mi a különbség az eredményesség szempontjából a kudarchoz való hozzáállásban?

1.    Aki sikerorientált, könnyebben megküzd a kudarccal. Minél inkább kudarckerülő vagyok, annál inkább utolér, és maga alá temet a kudarc.
2.    Képes vagyok arra, hogy valamiről be tudjam látni, hogy az kudarc.
3.    Képes vagyok megkülönböztetni a kudarcot a kudarcélménytől. Pl. valami nem kudarc, de mégis annak élem meg, vagy fordítva.
4.    Miközben kudarcot szenvedek, nem szűnök meg szeretni magam. Igaz, hogy „béna” voltam, de attól még értékes vagyok!
5.    Nem csak a kudarcélménnyel törődök, hanem a kudarccal is. Keresem annak okát.
6.    A kudarcra úgy tekintek, mint gazdag információforrásra.

Mi az, ami nagymértékben akadályozza a kreativitást, ennek okán az eredményességet és ennek okán a jól-létet is?

Feri Atya Csíkszentmihályi Mihály gondolatait idézte:
1.    Ha valaki a kizárólag a túlélésre hajt, akár fizikai értelemben, akár úgy, hogy szinte minden élethelyzetet fenyegetőnek él meg.
2.    Önmagunk védelmezése, amibe a tanult sémák kényszerítenek bele. Szükségem van a kapcsolatra, de félek is tőle, ezért úgy érzem, folyamatosan fenyegetettségben élek, ezért védekezésre kényszerülök.
3.    Ha túlzottan a saját szükségleteimmel, létfenntartásommal, érdekeimmel foglalkozom. Az összes szép dolog abból születik, amikor nem a saját szükségleteinkkel foglalkozunk. Pl. az elmúlt napokban, amikor a szélsőséges időjárási viszonyok miatt emberek százai rekedtek az autópályákon, nagyon szép pillanatokat szült az emberi összefogás és áldozatkészség.

Problémaközpontúság és eredményorientáltság Judit könyvében

Feri Atya egyik kedvenc szentírási részét olvasta fel. Az ószövetségi Judit könyvének története találó példát nyújt a tanult tehetetlenség, a kudarckerülő és problémaközpontú magatartás gyakorlására Betúlia lakóinak részéről, és ezek ellenkezőjére is Judit részéről. A Szentírás szavaival élve: „Judit okos volt a szívében” A tanult tehetetlenségből következik a tanult hitetlenség, bizalmatlanság, önmagunk tanult elítélése. Judit, aki bölcs, Istenfélő asszony, arra bíztatja a kétségbeesett népet, hogy bizalommal vegye kezébe sorsát, merjék megmutatni, hogy az tőlük függ. Nem csak maguk miatt, hanem mert utódaik is elszenvedik tehetetlenségük következményeit, dicstelenségét. Azzal bíztatja a hitetleneket, hogy „Isten nem éget el, csak figyelmeztet”, sőt arra buzdítja őket, adjanak hálát a próbatételért. Ábrahám, Izsák és Jákob küzdelmes, egyben sikeres példájára hivatkozik, hogy ne csak a negatív, hanem a pozitív példákra is emlékezzenek. Felhívja a figyelmet a személyes felelősségre: „Szentély, az oltár ránk támaszkodik”. Megfigyelhető, hogy a tanult tehetetlenségben való vergődés hogyan hat az ember döntéshozatalára, spiritualitására, imádságára, Istenképére, egymáshoz való viszonyára, érzelmeire. Érdekes, hogy a 2500 évvel ezelőtt élt emberek ugyanazokkal a nehézségekkel küzdöttek, mint mi napjainkban.

Hogyan növelhetjük saját kreativitásunkat?

1.a.    Lepődjünk meg! Merjünk csodálkozni! Tudatosítsuk magunkban azt, mi okozott meglepetést.
1.b.    Okozzunk meglepetéseket!
1.c.    Járjunk utána! Ne maradjunk a felszínen, hanem ássunk a mélyre!
2.     Minden nap legyen valami cél!
3.     Csináljunk valamit élvezettel! Pl. Környezetünk átalakítása úgy, hogy jól érezzük benne magunkat. Feri Atya a tőle megszokott szemléletes, egyben rendkívül szórakoztató módján ecsetelte, milyen átalakításokkal tette otthonosabbá saját otthonát. Milyen megfontolásból helyezett el szobájában borhűtőt a kólának karnyújtásnyira a kanapétól, hogyan épített dobogót a kanapé alá, hogy ülve is gyönyörködhessen a kilátásban, és hogy miért került egy az átlagosnál sokkal esztétikusabb szemétgyűjtő kosár a szobába elég nagy nyílással ahhoz, hogy ülve, akár bal kézzel is bele lehessen találni a kólás flakonnal. Nagyon fontos, hogy kreativitásunk ilyen irányú kiélése során ne törődjünk a konvenciókkal, szokott-e ilyen lenni máshol, hanem bátran valósítsuk meg eredeti, egyéni ötleteinket!