Soha se adhassák be ezt a mérget a magyar kismamák!

A lélekharang megkongatásával emlékeztek arra a 6 millió meg nem született magzatra, akik az abortusz eredményeképpen soha sem láthatták meg a napvilágot. A demonstráció alapját az abortusztabletta törzskönyvezése jelentette, bár a hét elején a kormányzat közölte: nem kerülhet piarcra a készítmény.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 23. bencze.aron

A lélekharang megkongatásával emlékeztek arra a 6 millió meg nem született magzatra, akik az abortusz eredményeképpen soha sem láthatták meg a napvilágot. A demonstráció alapját az abortusztabletta törzskönyvezése jelentette, bár a hét elején a kormányzat közölte: nem kerülhet piarcra a készítmény.


Húsz centi magas emelvény, két kihangosító, fél tucat rózsa és egy lélekharang – puritán kelléktárral vették fel az abortusztabletta elleni harcot az életvédők. A rendezvény előtti zápor és Szócska Miklós bejelentése mindenestre visszatartotta a tiltakozókat a Ne vedd be a hazugságot! elnevezésű rendezvényről, melyet az abortusztabletta bevezetésének hírére szerveztek. Tömegben így sem volt hiány: a néhány szimpatizáns mellett ugyanis tucatnyi rendőr és még több operatőr és fotós gyűlt össze az Egészségért Felelős Államtitkárság épülete előtt. Mindössze egyetlen tábla meredezik a viharfelhők felé, igaz, hordozója valódi webkettes figura: abortusz ellenes facebook oldalt hirdet magányosan.

Politikai kiállás

Csöndes várakozás jellemzi a nyitány előtti perceket, a sajtót elsősorban Semjén Zsolt érkezése mozgatja meg. Ha ellenzékiként is itt voltunk, kormánypártiként sem tehetünk másként – érvel a Családhálónak jelenléte mellett a KDNP elnöke. Mint mondja, amíg pártja parlamenti erő marad, soha sem kerülhet forgalomba ez a méreg. Hasonlóképp definiálja a tablettát Téglásy Imre az esemény moderátora is, aki szerint ez a ”szer” csak pusztítást hordoz magában. A szocialisták a másik oldalt képviselik. Szóvivőjük nem sokkal a rendezvény előtt még úgy fogalmazott, az MSZP határozottan kiáll a nők önrendelkezési jogának csorbítása ellen, ezért fontosnak tartják a nők számára az abortusztabletta használati lehetőségét biztosítását. Időközben egyre több az érdeklődő, előbb az Egyházközségi Nővérek Társaságának tagjai sorakoznak fel az emelvény előtt, majd újabb parlamenti erő képviselői tűnnek fel, Novák Előd-Dúró Dóra páros, és újszülött kisbabájuk. Valamivel arrébb három Hatvannégy Vármegyés is csendesen demonstrál.

Eközben már Csókay András idegsebésznél a szó. „Ítélet nélkül kell ma szólnunk” – adja meg az alaphangot, kiemelve: nem kiabálhatunk gyilkost. Az általa említett statisztikai adatok alapján azonban nehéz a visszafogottság. Mint megtudjuk, Magyarországon napi 150 abortuszt végeznek el, az EU-ban közel 7 ezret, míg a világon elérheti akár a 150 ezret is, évente pedig a 40 milliót. A hazai adatok a nyugati országokénál jóval magasabbak.

6 millió magzat emlékére

Apró reménysugárt jelent a bejelentés, mely szerint Magyarországon 38 egészségügyi intézmény csatlakozott a kezdeményezéshez, mely szerint egy évben három napon keresztül nem végeznek művi beavatkozást állapotos kismamákon. Jobbágyi Gábor polgári jogász beszédében elismeri a kormányzat határozott álláspontját, de mint mondja, továbbra is számos hírt hallani a tabletta pozitívumairól, sokan továbbra is propagálják annak engedélyezését. Véleménye szerint nem úgy kell megközelíteni, hány országba vezették már be a szert, hanem úgy, mennyiben nem. Kitér arra is, hogy a mai magyar fiatalok 15-20 százaléka terméketlenné vált a fogamzásgátlók tabletták miatt.

A rendezvényen lélekharang megkongatásával emlékeztek arra a 6 millió meg nem született magzatra, akik az abortusz eredményeképpen soha sem láthatták meg a napvilágot.

Fotók: MTI, Szigetváry Zsolt