Süket a gyerekem?

Az emberi szervezetben minden mindennel összefügg. Ennek egyik megtestesülése, amikor egy csepp náthától már úgy érezzük, mintha egy vödör lenne a fejünkön. Gyermekeink még nem tudják olyan árnyaltan kifejezni, mi a bajuk; pl. egy középfülgyulladás vagy erősebb nátha folyományaként előállt, jó esetben csak átmeneti hallászavar gyakran fel sem tűnik nekik. Nekünk annál inkább.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 12. szabo.daniel

Az emberi szervezetben minden mindennel összefügg. Ennek egyik megtestesülése, amikor egy csepp náthától már úgy érezzük, mintha egy vödör lenne a fejünkön. Gyermekeink még nem tudják olyan árnyaltan kifejezni, mi a bajuk; pl. egy középfülgyulladás vagy erősebb nátha folyományaként előállt, jó esetben csak átmeneti hallászavar gyakran fel sem tűnik nekik. Nekünk annál inkább.


Csakugyan: az emberi fejen belül a különféle csatornák és üregek szisztematikus összeköttetésben vannak egymással, hogy „segíthessenek egymáson”, ha valamelyikük pl. bedugul. A szemünk könnyét a könnycsatorna vezeti le, nem véletlenül fújjuk többet az orrunkat ilyenkor, ugyanis a csatorna vége az orr felső részében van. Szintén az orrba vezetődik a fülkürt, ami a füldobban felgyülemlő pl. túlnyomást vezeti le, de ugyanezen a járaton (is) ürülhet az orrváladék is, emellett egy orrfújástól megduzzadt nyálkahártya képes csökkenteni a fülben képződő, egyébként teljesen természetes (és szükséges) váladék kiürülését.

Köztudott, hogy a fül belsejében, a hallócsontocskák körül normál esetben levegő van. Ez adhatja tovább a rezgést, ezáltal hallhatunk. Folyadékban a rezgés nem megfelelő, ezért a hallás sem lesz az. A gyerekek tényleg nem tudják még felmérni (egy bizonyos kor alatt), hogy mi a normális, ezért az egyébként fájdalommal nem járó „dugulás” sem zavarja őket, amíg hangosabbra vehető a zene, a tévé, az anyuka. Az esetek egy részében a probléma magától elmúlik a nátha, vagy egyéb nyálkahártya-irritáció (pl. allergia) szezonjával együtt. Ha azonban érzékenyebb szervezettel állunk szemben, vagy hevesebb folyadékpangással, akkor valós veszéllyel fenyegetnek a folyadékban remekül tenyésző baktériumok, melyeknek a fülben biztosan semmi keresnivalójuk, így mindenképpen törekedhetünk a kiürítésükre.

Fülpiszkáló a külső hallójáratokig juthat csak, ezzel ne is kísérletezzünk beljebb. A bevált és ajánlott módszerek a füldobban begyűlt nem kívánatos váladék kitessékelésére a következők:

1.    Fülmelegítés. Kúraszerűen melegítsük mindkét fület napi csupán 5-5 percet. Ilyen kevés idő még elfér egy játékban is, nagyobbaknak meg is magyarázható, kisebb és „ne nyúlj hozzám” korú gyerekeknél pedig a jó öreg „alváskor mindent elvisel” elv érvényesíthető. Használjunk meleg vizes palackot, vagy erre a célra kialakított párnácskákat, és igazából bármit, ami melegen marad öt percig.

2.    Nyomással tisztítsunk! Eljött a játékos gyógyulás ideje. Eszközöljünk minél több olyan játékot, ahol erőltetve kell elnyújtani a kilégzést, mert ez nyomást generál a fülben (mint amikor befogjuk az orrunkat és fújunk egyet), és ez kilökheti a fülből a kilökendőt. Néhány tipp: szívószállal szappanbuborék-fújás, fúvós hangszereken zenélés (minél kevesebb lyukkal…), lufifelfújás.

3.    Artikuláljunk! Amikor anya és apa partnerek lehetnek a grimaszokban. Észrevettük már, hogy fülduguláskor egy ásítás mennyit segít? Ennek oka az említett járatok fizikai megnyújtása, ez kilöki a légbuborékot, kiegyenlíti a nyomást. Ha a folyadék ürülésének gátja egy eltömődés, artikulált, ásítós szájmozgatással (ill. a tojásevő kígyók csálé állkapocslengetéséhez hasonló mozdulatokkal) segíthetünk a bajon.

4.    Fülspray, orrspray. Már kapható gyerekes változatban is, tényleg nem olyan kíméletlen sem az orr, sem a fül esetében. A fülspray használata hetente kb. 2-szer javasolt átlagos eltömődésnél. Orrsprayt viszont használjunk, amikor csak lehet (és az adott szer engedi), mert ez tartja a legtisztábban az orrot, nyugtatja a nyálkahártyát, tehát a legtöbb fenti és a fülig ható problémát rövid úton orvosolja.