Szabad terhesen szaunázni?

A kérdésről megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint szigorúan tilos egy kismamának szaunázni, az orvosok – kutatások hiányában – óvatosságra intenek, mások német felméréseket és a finn szaunázási hagyományokat emlegetik, s szaunáznak. Érvek és ellenérvek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. január 09. czefernek.lena

A kérdésről megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint szigorúan tilos egy kismamának szaunázni, az orvosok – kutatások hiányában – óvatosságra intenek, mások német felméréseket és a finn szaunázási hagyományokat emlegetik, s szaunáznak. Érvek és ellenérvek.


A szauna ellenzői a legtöbbször a magas hőmérsékletet és a fertőzés kockázatának emelkedését emlegetik. Ha átmelegszik a testünk, az még önmagában nem okoz gondot(gondoljunk csak arra, hogy terhesen is sportolunk és sajnos lázas betegségeket is átélünk), csak akkor lehet káros a dolog, ha a maghőmérséklet (belső testhőmérséket) több mint tíz percre 39 Celsius fok fölé emelkedik. Ez a terhesség első heteiben (különösen az első két hétben) megnöveli a vetélés és a velőcső-záródási rendellenességek kockázatát.

A másik probléma, hogy a terhesség alatt az anya szervezete fokozottan van kitéve a különböző húgyúti, hüvelyi fertőzéseknek. Ez pedig nem csak a szauna de a különböző uszodák, gőzfürdők használatát is kérdésessé teszi a várandósság időszakában. Aki különösen hajlamos az ilyen betegségekre, jobban teszi, ha tudatosan megkíméli magát tőlük azzal, hogy nem kockáztat!

Finnországban ugyanakkor az orvosok egy szóval sem tiltják a szaunába járást a terhesség alatt. Ott, ahol magas kultúrája van a szaunázásnak, az egyetlen szabály, hogy csak addig maradjunk bent, amíg jólesik! Finnországban állítólag a legtöbb gyerek úgy látja meg a napvilágot, hogy hetente legalább egyszer szaunázott az anyja méhében. Az északi országban – az újszülötteken és fejlődésükben nem figyeltek meg semmiféle elmaradást – s sokan azt állítják, hogy a finnek kiváló teljesítményei a folyamatos és rendszeres szaunázásnak köszönhetőek.

Egy szaunázást népszerűsítő portál egyenesen a szaunázás kedvező hatásairól számol be a terhesség alatt: „A szaunázás kedvező hatásában terhesség alatt a szauna ismerői és szakemberei egyetértenek. Gyorsabban és könnyebben szülnek azok a nők, akik rendszeresen, hetente egyszer, a terhesség teljes ideje alatt szaunáznak” – írják egy német orvos, dr. Hartmann kutatásaira hivatkozva. Azt is hozzáteszik, hogy a terhes nő közérzetére pozitívan hat a szaunázás, sőt, a hetenként ismétlődő kiizzadás megóvja a szervezetet a vízfelhalmozódástól.

Minden esetre a szakkönyvek egyelőre óvatosan fogalmaznak a szaunázással kapcsolatban: legtöbbjük nem ajánlja, vagy csak módjával engedi meg az izzadás eme formáját várandósan. Kiemelik, az első trimeszter elmúlásával nincs akadálya a „forró szenvedélyek” kiélésének, feltéve hogy hallgatunk testünk jelzéseire, s mindenből csak annyit engedünk magunknak, amennyi jólesik. Ha tehát szaunázni támad kedvünk terhesen, tartsuk be a tíz percnél kevesebb melegedési időt, és bőségesen pótoljuk a folyadékveszteséget!