Szoptatás mellplasztika után?

Rögtönzött közvélemény-kutatást tartva megállapítható, hogy a szilikonmellű nők kapcsán nem egy ősanya típus ugrik be senkinek. De tudták-e, hogy Pamela Anderson kétszer is otthon szült, és hogy jó sokáig szoptatta a gyermekeit?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 08. bencze.aron

Rögtönzött közvélemény-kutatást tartva megállapítható, hogy a szilikonmellű nők kapcsán nem egy ősanya típus ugrik be senkinek. De tudták-e, hogy Pamela Anderson kétszer is otthon szült, és hogy jó sokáig szoptatta a gyermekeit?


És ha már ezzel foglalkozunk, azt is megkérdeztem, hogyan hat a szoptatásra a mellkisebbítés és a mellfelvarrás, hogy teljes legyen a kép.

A jó sebészkés sokat jelent

Fórumokban, plasztikai sebészetek honlapjain a szilikonmellel kapcsolatban az elsők között szerepel a kérdés, hogy vajon működik-e így a szoptatás. A válasz az, hogy ha a műtétet kíméletesen hajtották végre és nem vágták át a tejcsatornákat, a mirigyállományt, és jelentős idegsérülés sem történt, akkor a tejtermelést, kiválasztást a műtét maga nem befolyásolja. A bimbó körüli érzéketlenség előfordulhat, ez azért nehezítheti a szoptatás eredményességét. Az, hogy mennyire sérülnek ezek a dolgok, orvostól és a kliens egyéni sajátosságaitól függ, éppen ezért, ha tervbe van véve az anyaság, jelezzük a sebésznek.

Az implantátum beültetése kétféle módon történhet. A szilikon párnákat vagy közvetlenül a tejtermelő mirigyek mögé, vagy az izom alá ültetik be. Ha az izom alá kerül, ez annyiban jobb egy gyermeket tervező nőnek, hogy a szoptatás utáni mell-megereszkedést nem erősíti. A mirigyek alatt elhelyezett implantátum viszont extra súlyával tetézi a mell természetes átalakulását, megereszkedését.

Vannak olyan elméleti jótanácsok, hogy akinek már van implanátuma, az vetesse ki az anyaság idejére, és fél évvel a szoptatás befejeztével tetesse vissza az eredetit, de olyanról még nem hallottam, aki ezt a való életben meg is tette volna. Arról már inkább, hogy a gyerekek után egy számmal nagyobb implantátumra vagy mellfelvarrásra került sor.

Az implantátum, és ami benne van

A modern implantátumok élettartama az orvosok szerint nagyjából 10-25 évre tehető, természetesen sok olyan nő van, akinél ennél lényegesen hamarabb ki kell cseréni, akár biztonsági és olykor esztétikai okok miatt. Elméletileg nem sok esély van arra, hogy kilyukadjanak ezek a párnák, de ha valaki túllépi a javasolt csere időszakát, vagy netán kifogott egy nem túl jó minőséget, esetleg extrém helyzetbe kerül, bajt is okozhatnak. Ezért évente szükséges a kontrollvizsgáltat, illetve a rendszeres otthoni mellvizsgálat (ez egyébkánt minden nőnek javasolt menstruáció után elvégezni magának).

A beültetett implantátumban sóoldat vagy szilikon van. A közelmúltban nagy botrányt kavart a francia Poly Implant Prothese (PIP) vállalat mellimplantátuma, amelyről kiderült, hogy nemcsak bevizsgált orvosi minőségű, hanem ipari szilikont is tartalmaz, s nagyobb eséllyel okoz komplikációkat, szövődmények és az előírtnál nagyobb arányban szivárog, szakad ki. A bulvárhírekben lehetett olvasni érintett és bepánikolt külföldi sztárokról, hazai celebekről, de ezek mellett civil, rákbeteggé vált PIP-esekről is.