Szörnyek, egyedüllét, stressz – így oldható a gyerekkori szorongás

Más-más életkorban más okból szoronganak a gyerekek. Dr. Szolnoki Nikolett gyermekpszichiáter összefoglalja a problémákat, és megoldást is kínál rájuk. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 20. Gyarmati Orsolya

Más-más életkorban más okból szoronganak a gyerekek. Dr. Szolnoki Nikolett gyermekpszichiáter összefoglalja a problémákat, és megoldást is kínál rájuk.


Talán furcsán hangzik, de bizonyos fokú szorongásra mindenkinek szüksége van. Ahhoz, hogy kapcsolatunk a környezetünkkel ideális legyen, fontos, hogy érzékenyek legyünk a visszajelzésekre, a kritikákra, hiszen ezek alapján tudjuk magunkat, viselkedésünket formálni. Ez bizony szorongással is jár. Miért lenne ez másképp a gyerekeknél?
Hova tűnt anya?
Az első szembetűnő szorongás a 8-9 hónapos kor körül jelentkezik, ez az ún. szeparációs szorongás. A baba nyugtalanná válik, amikor távol kerül édesanyjától. A jelenség teljesen normális, hiszen ebben a korban kezdi a baba megkülönbözteti magát az anyukájától, felismeri, hogy nélküle mennyire kiszolgáltatott és sérülékeny. A gyermek szorongása akkor kezd problémát jelenteni, ha eluralkodik a kapcsolaton. Ilyenkor nehéz lesz a beszoktatás az oviba, nem akar a nagymamánál maradni, vagy este nem tud egyedül elaludni.
Sok türelemre, fokozatos szoktatásra, sok jutalmazásra és dicséretre van szükség ilyenkor. Legyünk kedvesek, de határozottak, mondjuk meg, hova megyünk, és mikor érünk vissza. Soha ne csapjuk be a kisgyermeket!