Szüksége van zsírra a gyereknek!

Nem kérdés, hogy az emberi szervezetnek már a méhen belüli élet során szüksége van zsírokra, zsírsavakra, és ez a későbbi életkorokban sem változik – hívta fel a figyelmét a Családháló.hu-nak Windisch Adrienne dietetikus, aki szerint két dologra kell koncentrálni: mennyi és milyen minőségű zsírokat veszünk magunkhoz.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 07. bencze.aron

Nem kérdés, hogy az emberi szervezetnek már a méhen belüli élet során szüksége van zsírokra, zsírsavakra, és ez a későbbi életkorokban sem változik – hívta fel a figyelmét a Családháló.hu-nak Windisch Adrienne dietetikus, aki szerint két dologra kell koncentrálni: mennyi és milyen minőségű zsírokat veszünk magunkhoz.


A szakember szerint az 1-3 éves korosztály napi energia szükségletének harmadát a zsiradékbevitel adja, ez mennyisében közel 40 grammot jelent. „Ennyi egy fogyókúrázó felnőtt zsiradékszükséglete is, tehát kisgyerek esetében sem férnek bele a rendszeres bő zsírban sült húsok és a krumpli fogyasztása, zsíros sütemények, olajos chipsek gyakori adása” – szögezi le Windisch Adrienne, kiemelve: főzéshez, főzelékek dúsítására egy-egy kiskanál jó minőségű olaj viszont nem csak hogy belefér, de nagy szüksége is van rá a fejlődő szervezetnek. A dietetikus ugyanakkor kitért arra is, hogy abban az esetben, mikor a zsírraktárak átlépnek egy egészséges értéket, túlsúly, illetve elhízás alakul ki, ami önmagában egészségügyi kockázatot hordoz. Felmérések szerint iskolás korra a gyerekek harmada túlsúlyos vagy elhízott lesz, így az egészséges étrendre már kiskorban fokozott figyelmet kell fordítani.

Az anya táplálkozása hatással van az anyatejre is!

Windisch Adrienne a részletekről szólva elmondta: különösen kisgyerekeknél van szükség zsírsavakra, ugyanis az idegrendszer és a retina egészséges fejlődéséhez, működéséhez kellenek. Továbbá védik a szív- és érrendszert a káros zsíroktól és gyulladáscsökkentő hatásuk is van. A szakember véleménye szerint az étrendnek telített, egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakat körülbelül 30-30-30 százalékos arányban kell tartalmaznia. „A legjobb megoldás, ha mindig más és más főző és saláta olajat vásárolunk. Remek választás az olajkeverékek használata. Ha gyermekünk vagy mi nem szeretjük a halat, akkor jó alternatíva lehet a lenmagolaj, mert jelentős alfa-linolénsav fogyasztás mellett szervezetünk valamennyi EPA előállítására képes lehet” – tette hozzá.

A dietetikus végül az anyatej fontosságát hangsúlyozta. Mint közölte, egészséges, vegyes anyai étrend mellett megfelelő arányban tartalmaz esszenciális zsírsavakat. Tudni kell, hogy az anya táplálkozása befolyásolja a zsírok előfordulását az anyatejben. Szoptatás alatt érdemes tehát különös figyelmet fordítani arra, hogy az étrend tartalmazzon omega-3 és omega-6 zsírsavakat, valamint halolajat – tanácsolta végül Windisch Adrienne. Ha már nem szoptatunk, érdemes tejalapú gyerekitalokkal táplálnunk gyermekünket, hiszen zsír és fehérje összetételük is kedvezőbb a tehéntejnél.