Szülés – Néhány extra tipp a kórházi listához

Nem csupán azt érdemes végiggondolni, mire is van szüksége a frissen szült anyukának a kórházban, néhány praktikus megoldást sem árt megfontolni!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 14. czefernek.lena

Mivel a baba sok esetben akkor jön, amikor ő szeretne, nem pediglen akkor, amikor mi és a doktor bácsik már felkészültek vagyunk, kis pakkunkat érdemes a 36. hét körül összekészíteni. Általában kórházfüggő, hogy mire lesz szükséged, de vannak olyan darabok, amiket semmiképpen sem szabad otthon felejteni. A kórházi motyó tartalmára már korábbi cikkünkben kitértünk, de az alábbiakban elolvashatsz néhány egyéb, praktikus tanácsot.


Illatszerek

Az illatszerekkel az a helyzet, hogy valójában nincsen rájuk szükség. Már ami az illatosítást illeti. A babád ugyanis a te „szagodra” kíváncsi, hiszen azt érezte odabenn kilenc hónapon át. Próbálj meg olyan készítményeket bevinni magaddal, amelyek csak tisztítanak, de nem fedik el a természetes illatodat.

Ami a WC-papírt illeti, sok kórházba azt sem árt vinned, de még jobb, ha nedves törlőkendőt vagy popsitörlőt használsz erre a célra, a gátsebet kímélendő.

A szülés után szükséged lesz betétre, de ezek nedvszívó képességét kenterbe veri a gyógyszertárban is kapható, inkotinencia esetén használatos TENA Lady. Ha nem akarsz túl gyakran átázni, érdemes csomagolni ilyet is!

Fehérnemű

Ha a fehérnemű összeállításán fáradozol, ne feledd, hogy szoptatós melltartóból nem biztos, hogy egy darabbal kihúzod majd. Minimum kettőt vigyél magaddal elázás esetére és arra is ügyelj, hogy mindenképpen pamut anyagút válassz.

Bugyiból nem lehet eleget pakolni. A hasleszorítós darab abban is segít, hogy szülés után gyorsabban lelapuljon a hasad, de az elején az erős vérzés miatt érdemes patikában vagy illatszerboltban kapható eldobható bugyit vásárolni – így neked sem kell felesleges mosással fáradoznod.

Alvós cucc

Válassz olyan hálóinget, amiből könnyedén elő tudod varázsolni a cicidet, de az is fontos, hogy kényelmes és a kórházi hőmérséklethez igazodó darab legyen. Az évszaktól is függ, mennyire meleg ruhára lesz szükséged, de ha biztosra akarsz menni, tegyél be ilyet és olyat is. Már kapható külön, szoptatós hálóing, de az sem baj, ha csak egy elől gombolósat választasz erre a célra. Készülj úgy, hogy amíg bent leszel, 3-4 darab simán „elfogy”. Mivel alul fázhatsz, érdemes alvós zoknival is készülnöd.

Kispárna. A kórházban nincsen, úgyhogy ha szükséged van rá a pihentető alváshoz, ne hagyd otthon a sajátodat! Egy köntös is jól jöhet a látogatók fogadásakor. Meg amúgy is.

Gyógyszerek

Szükséged lehet mellvédő kenőcsre, amit a szoptatás előtt le sem kell törölni. Ha Bepanthent választasz, nem kell külön popsikenőcsöt csomagolni. Mindenki másra esküszik, egyesek a körömvirág balzsamot, mások homeopátiás golyócskákat ajánlanak, de nem árt valamit beszerezned, amivel elősegíted a gátseb gyógyulását.

Jól jöhet még egy kis tejtermelést elősegítő gyógytea, továbbá saját fájdalomcsillapító is, ha esetleg nem kapnál odabenn azonnal. Arra is felkészülhetsz, hogy a nagydolog késni fog a szülést követően, ezért ha nem szeretnél kórházi hashajtót szedni, vigyél saját, természetes anyagú készítményt, például szilvalekvárt.

Az is előfordulhat, hogy a bélrendszered kicsit gallyra megy, érdemes ezért probiotikumos készítménnyel ellensúlyozni a problémát (pl Normaflore, esetleg joghurt).

Ha rossz alvó vagy és közös szobába készülsz, vigyél szemvédőt és füldugót is!

Ételek, italok

Nagyon fontos, hogy legyen mindig innivaló a kezed ügyében, de semmiképpen sem szabad koffeintartalmú vagy szénsavas üdítőket választanod. A rágcsa elengedhetetlen, de jó ha van egy gondos nagymami, aki az első napokban ellát minket úgynevezett szoptatós levessel (jó, sűrű ragúleves sok zöldséggel és pipihusival).

Nektek is van hasonló tippetek?