Szülés után – hogyan enyhíthetjük a gátfájdalmat?

Gátfájdalom – egy olyan érzés, amelyen minden friss anyuka átesik, még akkor is, ha nem kellett gátmetszést alkalmazni a szülés során. Mértéke függ attól is, mekkora volt a baba, mennyire volt könnyű a szülés, s hogyan reagált a szervezetünk. Íme néhány tipp, amivel enyhíthetjük a kellemetlen tüneteket!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 10. czefernek.lena

Gátfájdalom – egy olyan érzés, amelyen minden friss anyuka átesik, még akkor is, ha nem kellett gátmetszést alkalmazni a szülés során. Mértéke függ attól is, mekkora volt a baba, mennyire volt könnyű a szülés, s hogyan reagált a szervezetünk. Íme néhány tipp, amivel enyhíthetjük a kellemetlen tüneteket!


A fájdalom, amely szülés után jelentkezik több összetevőből áll. Egyrészt a kisbabád szülőcsatornán keresztül való áthaladása minden szövetet megfeszít a környéken. A szakadás vagy az orvosi bemetszés pedig éppen úgy tud fájni, mint bármilyen más seb a testünk különböző pontjain. A szülés után két napig biztosan számolni kell kellemetlen tünetekkel, de ha szerencsés vagy, egy hét múlva már alig érezhető tünetekkel jár a gátfájdalom.

Az sem ritka, hogy az egész gát beödémásodik, és ha gátmetszést alkalmaztak, akkor az öltések is kivehetőek (kivéve, ha bőr alatti, felszívódó öltésekkel varrtak össze). Sokan aggódnak a varratok miatt, de erre semmi szükség, hiszen azok erősen tartják a sebet, ami így  sem a baba emelgetésétől, sem tüsszentéstől, sem a vécén való erőlködéstől nem szakadhat szét. A legtöbb esetben pedig nincs varratszedés, hiszen azok maguktól felszívódnak.

Egy másik dolog miatt azonban jogosan izgulhatunk, az pedig a fertőzések elkerülése. Ritka komplikációnak számít ugyan, de azonnal szólj az orvosodnak, ha kellemetlen szagú folyást észlelsz, vagy egyre fájdalmasabbá, érzékenyebbé válik a kérdéses terület, esetleg 38 fok fölé emelkedik a lázad. Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár jó tanácsot, amivel megfelelően gondozhatod a gáttájékot a szülés után:

1. A gát környékét mindig tartsuk tisztán. Azokat a területeket, amelyeket nehezebben érsz el, tisztíthatod langyos vízzel töltött spriccelő flaskával is.

2. A fájdalom enyhítésére alkalmas lehet az ülőfürdőzés. Ezt úgy tudod kivitelezni, ha viszonylag sekély vízbe ülsz bele, például otthon a kádban. Az ödéma lehúzására használhatsz magnéziumszulfátos fürdősót is. Mindig óvatosan ülj bele a kádba!

3. Ma már lehet kapni különböző érzéstelenítő spay-ket és kendőket, amikkel szintén enyhíthetsz a kellemetlenségeken. Egyesek a hamamelisszel átitatott kendőkre esküsznek, míg mások a vazelinnel való kenegetést tartják célravezetőnek. A kenőcs minden esetre valóban segít a bőrt puhán tartani és a nedvesség megakadályozza, hogy a betét odaragadjon a sebhez.

4. A szülés utáni első 24 órában alkalmazhatunk jeges borogatást is. Ez segít az ödéma lehúzásában, és az egyéb kellemetlenségeket is mérsékeli.

5. Ne félj, ha csak a fájdalomcsillapító segít, azt is nyugodtan használhatod a szoptatás alatt! Az is megoldás lehet, ha vécézés előtt veszel be gyógyszert, elkerülve ezzel a kellemetlen fájdalmakat.

6. Az álldogálást mindenképpen kerüld el, mert a fájdalom rosszabbodhat a gátra nehezedő nyomás hatására. Persze sok a pici körüli teendő, de mindig állíts fel fontossági sorrendet, hiszen ez csak az első 1-2 hétben kell betartani!

7. Vécézéskor figyelj arra, hogy a gáttájék se vécépapírral, se törülközővel ne érintkezzen! A végbélnyílást – ha szintén érzékeny – ne nagyon súroljuk. Inkább óvatosan tisztítgassuk, a célra kiválóan alkalmas babatörlő kendővel.

8. Ha a végbél környéke is érintett, használj nyugodtan valamilyen székletlazítót (De ne hashajtót!) a gyötrelmek elkerülése végett.

9. Segíthet a megfelelő folyadékbevitel, valamint rostban gazdag ételek fogyasztása is.

10. Hat hétig ne helyezz fel semmit a hüvelyedbe, és ne zuhanyozd a területet.