Táblagép gyerekeknek – tényleg szükség van rá?

A digitális forradalom megállíthatatlan, ezt kár is lenne vitatni. Azonban, hogy gyermekünknek valóban szüksége van-e táblagépre, azt a Kurio nevű cég próbálja megválaszolni egy, a design alapján iskoláskorúakat megcélzó tabletjével.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 06. szabo.daniel

A digitális forradalom megállíthatatlan, ezt kár is lenne vitatni. Azonban, hogy gyermekünknek valóban szüksége van-e táblagépre, azt a Kurio nevű cég próbálja megválaszolni egy, a design alapján iskoláskorúakat megcélzó tabletjével.


Néhány évvel ezelőtt még a mobiltelefont is fenntartásokkal kezelték a szülők, ha arról volt szó, hogy gyermekeküknek vegyenek-e egyet. Ők azonban remek marketingérzékkel gyorsan hárították a szülők által felsorakoztatott logikát és győzték meg felmenőiket az ellenőrizhetőség és állandó elérhetőség megdönthetelen érveivel.

A telefon azonban már nem ’menő’, akkor sem, ha okosabb, mint egy ötödikes. Az igények a hardverek sebességével és a kijelzők méretével egyenes arányban változtak, ám a táblagépek sokszor horrorisztikus árukkal nehezen küzdik át magukat a családi kasszák szövevényes hálóján.

Erre talált – vagy szeretne találni – megoldást a Kurio nevű cég legújabb, kifejezetten gyerekeknek szánt tabletjével. Elővették az egyik legdivatosabb és – nem utolsó sorban – legfrissebb mobilos platformot, az Android 4.0-ás változatát, (vagy ahogyan többen ismerhetik, az Ice Cream Sandwich-et) és egy közepesen erős hardverre tették rá. Hogy minél szélesebb kör igényeit szolgálják ki, rögtön háromféle méretben is gyártják, így a kis, a közepes és a nagy kezűek is megtalálják a számukra ideális választást, hiszen 7, 8 és 9 hüvelykes változatban is levehetik a boltok polcairól. A további specifikációk között megtalálhatjuk az SD-kártya foglalatot, az USB és – meglepő módon – HDMI csatlakozót, valamint az elő és hátlapi kamerát.

A meglepően jó paraméterekkel rendelkező táblagépek strapabíró, élénk színekben kerülnek piacra, valamint nyolc, jelszóval védett profillal teszi lehetővé az elérhető alkalmazások és weboldalak korlátozását, ami egy újabb érv csemeténknek, amikor arról győzköd minket, hogy ő mennyire biztonságosan tudja majd használni újdonsült eszközét, természetesen – és elsősorban – tanulásra.

Aki máris rohanna a boltba megvásárolni gyermekének az újabb nélkülözhetelen eszközt, kicsit még maradjon a fenekén, hiszen a – képernyőmérettől függően – 150, 180 és 200 fontba kerülő táblagépeket hazánkban egyenlőre nem lehet megvásárolni.