Tetőzik az allergia-szezon

Becslések szerint hazánkban mintegy 2 millió ember szenved valamilyen pollenallergiában. A kellemetlen tünetekért felelős növények száma csaknem végtelen, ahogyan az ellenük használható megannyi praktika és gyógyhatású készítményeké. Gyakran semmi nem segít, de érdemes betartanunk néhány szabályt!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 29. szabo.daniel

Becslések szerint hazánkban mintegy 2 millió ember szenved valamilyen pollenallergiában. A kellemetlen tünetekért felelős növények száma csaknem végtelen, ahogyan az ellenük használható megannyi praktika és gyógyhatású készítményeké. Gyakran semmi nem segít, de érdemes betartanunk néhány szabályt!


Néhány napja az Országos Környezetegészségügyi Intézet közleményben figyelmeztetett: a kánikula miatt a héten tovább nőtt a levegő pollenterheltsége, az ország egyes részein sötétbordó riasztás van érvényben, amely a hat fokozatú skálán már a negyedik szint. Mindez azt jelenti, hogy az érintett területeken köbméterenként kétszáznál is több pollenszem lehet a levegőben. Ez a parlagfűre allergiásoknál már rendkívül komoly tüneteket idézhet elő, enyhülés pedig egészen addig nem várható, amíg nem lesz tartós esőzés.

Krasznai Magdolna, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának adjunktusa elmondta: jelenleg minden negyedik, ötödik ember allergiás, többségük a parlagfűre érzékeny. Szakemberek megfigyelése szerint ugyanakkor évről évre egyre nő a betegek száma, a légszennyezés, a magas ózontartalom ugyanis agresszívebbé teheti a polleneket.

A leggyakoribb allergén növények között a legtöbb teljesen hétköznapi, vagyis megtalálható csaknem minden zöldterületen, erdőben, de akár a kertünkben is.

Ahhoz, hogy megfelelően védekezhessünk, ismernünk kell magunkat: tudnunk kell, pontosan mire vagyunk érzékenyek, ehhez elengedhetetlen az orvosi vizsgálat.

Ugyancsak tudnunk kell, hogy a minket irritáló növény mely időszakban virágzik általában (ehhez a Pollennaptár használandó), de arra is figyelnünk kell, hogy az időjárás nagyban befolyásolja az aktuális értékeket, ezeket érdemes naponta figyelemmel kísérni.

Hasznos tanácsok pollenallergiásoknak

– Figyeljük a pollennaptárt, virágzás előtt két héttel kezdjük meg a terápiás megelőzést, hogy tüneteink mérséklődjenek a pollenszórás megindulásakor. A gyógyszerszedés megkezdése előtt – természetesen – szükséges kikérni kezelőorvos tanácsait.

– Magas pollenszám esetén minél kevesebb időt töltsünk a szabadban.

– Mossunk hajat – ami az egyik fő pollenraktár – naponta lefekvés előtt, hiszen a pollenszemcsék ezrei tapadhatnak meg rajta.

– Minél gyakrabban és alaposabban porszívózzuk a lakást, amilyen gyakran csak lehet nedves lemosást is alkalmazzanak.

– A cipőket naponta tisztítsuk nedves ruhával, töröljük át.

– Naponta cseréljük és mossuk ruháinkat, mert a pollen könnyen rátapad.

– Gyakran cseréljük az ágyneműt is, elsősorban a párnahuzatot.

– Kerüljük a ruhák szabadban történő szárítását magas pollenkoncentráció esetén.

– Magas pollenszórás idején ne nyissuk ki a gépkocsik ablakát menet közben.

Ha már kialakulnak a tünetek, hasznos lehet az orrmosás, amelyhez fiziológiás sóoldatot ajánl a szakember. A legtöbb virágpor reggel hat és dél között van a levegőben, ezért az allergiások ebben az időszakban lehetőleg minél kevesebbet tartózkodjanak a szabadban. Szellőztetni hajnalban vagy kora este érdemes, lefekvés előtt pedig hasznos hajat mosni, a hajon ugyanis rengeteg virágpor gyűlik össze napközben. Dr. Krasznai Magdolna emellett azt ajánlja az allergiától szenvedőknek, hogy csak zárt térben sportoljanak, a legjobb aktivitás ilyenkor az úszás. Érdemes naponta többször kezet és arcot mosni, az ablakot zárva tartani, a szemtünetekre pedig műkönnyet és napszemüveget használni.