Tévhitek a másnaposság legyőzésére

Mindenki hall ezt-azt, és a legtöbb család őriz tuti tippeket a másnaposság legyőzésére. Ezek többsége sajnos gyakran csődöt mond, a kisebbség pedig egyáltalán nem azét hatékony, mert a módszer működik, hanem mert szerencséje volt az érintett… májnak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 29. szabo.daniel

Mindenki hall ezt-azt, és a legtöbb család őriz tuti tippeket a másnaposság legyőzésére. Ezek többsége sajnos gyakran csődöt mond, a kisebbség pedig egyáltalán nem azét hatékony, mert a módszer működik, hanem mert szerencséje volt az érintett… májnak.


Feketekávé, hideg zuhany, gyömbéres tea, szuperfőzetek szerepelnek a másnaposság legyűrésének toplistáján. Ezek működési elve azonban a szervezet stimulálása, szimpatikus hatások kifejtése által: vagyis hogy minden működjön hevesebben. Ez azonban azáltal, hogy pl. felgyorsítja a szívműködést, a véráramlást, a bőrfunkciókat (kapillárisok tágulása, kipárolgás intenzitása), gyakran nagyobb rosszullétet okoz, mint ha nem csinálunk semmit. Nem csalás, nem ámítás, valódi tuti receptek következnek.

Rossz hír

Aki valaha is próbált fogyni, az jól tudja, hogy egy krém nem fogja megmenteni a helyzetet. Az elhízáshoz hasonlóan a lerészegedés is arról híres, hogy nemcsak egy testrészünket és szervünket veszi igénybe, hanem az egész testet, ezét olyan csodaszer, amit csak bedobunk némi vízzel miután megtörtént a baj, nincs. Léteznek benzinkútnál kapható tabletták, amiket úgy reklámoznak, hogy így működnek, de az emberek többségének ez kevés. Mindenesetre ha nincs más kéznél, a bennük található gyógynövényes tartalmak miatt (melyek védik a szerveinket és ezáltal segítenek a szervezetnek önállóan leküzdeni és kiüríteni az alkoholt) mindenképp érdemes magunkhoz venni ilyet is.

Így működünk

Nemcsak részegségre, hanem akut rosszulléteink 90%-ára igaz, hogy a baj a gyomorban indul el, nyilván, hiszen minden ott kezdődik el: oda jut le először. Ezt követően az alkohol beszivárog a nyálkahártyákba (amiket persze már nyelés közben is roncsol – l. az égető érzést, amit rövidital lenyelésekor tapasztalunk, ez tudniillik a szétrobbanó hajszálerek sikolyai) és roncsolja azokat, bekerül a vérbe, megszűretik a máj és a vese által, hogy elhanyagolható maradékában a belekben oldódjon. Alkohol hatására fokozódik a vízhajtása a szervezetnek, ezért járunk gyakrabban vécére és szárad ki jobban a szánk. Ha nem pótoljuk a vesztett vizet, és nem adunk a szervezetünknek mankót (pl. ételt) ahhoz, hogy oldja a bevitt alkohol töménységét, akkor még rutinosabb „felhasználóként” is nagyon csúnyán végezhetjük.

Ami tehát tenni kell

BULI ALATT: igyál sokat. Ihatsz alkoholt is, de mellé mindig igyál mentes innivalót is, lehetőleg sima vizet. A zsíros ételek helyett, amiknek a zsírtartalma lebénítja az emésztőszerveid és utat enged a tömény alkoholnak a védtelenebb egyéb szerveid felé, helyezd előtérbe a száraz rágcsákat, zsírtalanabb húsokat, kenyérféléket, gyümölcsöket. Bár az itallal gyakran a bódulat a cél, sokszor nem érzékeljük, hogy épp elég bódultak vagyunk már ahhoz, hogy újabb „körbe” ugorjunk. Sajnos ez csak belátással ellensúlyozható: a rövidital, bármilyen rövid is, nem azonnal, hanem úgy negyed óra múlva érezteti hatását, és fél óra múlvától a teljes hatását. Ha nem vársz két itallal eleget, csak tetézed a bajt, vagyis le lehet húzni egymás után akár öt felest is gond nélkül, de ettől még tíz perc múlva fogsz elájulni, ezt nevezzük alkoholmérgezésnek.
BULI UTÁN: igyál sokat. Ha bódultan mész is lefeküdni, igyál lefekvés előtt legalább egy fél liter sima vizet, ez meghálálja magát. Alvás közben a tested harcol érted, mini-vízerőműként pedig minden folyamatához vízre van szüksége. Ha adsz neki, működik, ha nem adsz neki, száraz torokkal és forgó fejjel ébredsz. Ébredéskor legyen szintén az első dolgod, hogy vizet iszol, majd dobj be valami könnyű kaját: egy finom fokhagymás pirítóst, vagy amit megkívánsz (a szervezetre ekkor már ér hallgatni, most már tényleg ő beszél és nem a buli beszél belőle). Ha jót akarsz, ne igyál kávét, és ha kibírod, ne cigizz rögtön. A fejfájás oka gyakran a szénmonoxid okozta sokk, a sok dohányfüsttől. Szóval hagyj el minden stimulálást, ébredj lassan, aludj sokáig, ha tudsz. A vízzel órákat nyersz, sokkal hamarabb jobban leszel, ha elég van benned, és óriási közhely, de legalább ekkor igazság az, hogy kemény másnaposságnál csak az idő segít. Végy erőt magadon és ne pánikolj: 24 óra múlva jobb lesz a világ.