Tippek az elektroszmog mérséklésére

Bár teljesen kiiktatni nem tudjuk az elektroszmogot, ránk gyakorolt hatását mindenképp mérsékelhetjük, ha betartjuk a következő tanácsokat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 11. szabo.daniel

Bár teljesen kiiktatni nem tudjuk az elektroszmogot, ránk gyakorolt hatását mindenképp mérsékelhetjük, ha betartjuk a következő tanácsokat.


1.    Az alvótér védelme
–    az ágy közelében (1 méterre a fejtől) lehetőség szerint ne tartsunk elektromos berendezéseket (pl. ébresztőóra). Ugyanez vonatkozik a csecsemős tartozékokra (bébiőr, légzésfigyelő), tegyük ezeket legalább egy méterre a gyerektől.
–    ne legyenek beüzemelt, vagy „standby” módban hagyott elektromos gépek a hálótérben (pl. számítógép, tévé). Ha tartalmaz ilyet a hálószobánk, áramtalanítsuk éjszakára.
–    ugyanez vonatkozik a mobilokra és egyéb telefonokra is: kapcsoljuk ki őket.
–    komfortzónát növelnek, de elektroszmog szemponjából különösen súlyosan szennyeznek az elektromos ágymelegítő berendezések (fűtő lepedő vagy párna).

2.    Alacsony frekvenciájú berendezések
–    a hosszabbítókat lehetőleg kerüljük (de különösen az ágy alatt), vagy tartsuk a lehető legrövidebb állapotukban. Az elektromos mező erősségét a háromerű kábelek a régimódi kéterűekkel szemben jelentősen redukálják.
–    ha valamilyen elektromos berendezésre nincs szükségünk, ne készenléti állapotba kapcsoljuk, hanem húzzuk ki a csatlakozóból (ezzel amúgy áramot és pénzt spórol).
–    az energiatakarékos izzók sokkal nagyobb mágneses mezőt képeznek, mint hagyományos villanykörte társaik, ezért rájuk is vonatkozik az egy méteres szabály (legfeljebb ennyire közelítse meg az embert), éjjeli szekrényen pedig lehetőleg valami mást használjunk.

3.    Rádióhullámos alkalmazások
–    otthon mobiltelefon vagy vezeték nélküli otthoni telefon helyett az asztali vezetékes telefon használata a tanácsosabb.
–    ha elkerülhetetlen, hogy mobilhívást fogadjunk, akkor keressük meg az optimális térerőt, és fogjuk rövidre.
–    mobiltelefon vásárlásánál figyeljünk a sugárzás értékére, ez az ún. SAR-érték.
–    ha van a háztartásban vezeték nélküli telefon, a bázisállomást helyezzük valami félreeső szobába, semmiképp ne olyan helyre, ahol sokat tartózkodunk (vagy gyerekszobába, hálószobába, stb.)
–    ugyanez vonatkozik a vezeték nélküli számítógépes hálózatokra (WLAN, Bluetooth), a központi állomást itt se feltétlen az íróasztalunkra rakjuk
–    bébiőröknél válasszunk olyat, amelynél az adás nem folyamatos, és helyezzük a készüléket kicsit távolabb a gyerekágytól, az üzemeltetéshez pedig használjunk akkumulátort az elemek helyett, hogy redukáljuk az alacsony frekvenciájú mezők létrejöttét.