Több amerikai gyereket küldenek mentális betegség miatt kórházba

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 05. bencze.aron

Egyre több amerikai gyereket kezelnek kórházban mentális problémák miatt, miközben a más ok miatti kórházi felvételek aránya nem változott. 1996 és 2007 között több mint 80 százalékkal emelkedett az Egyesült Államokban a pszichiátriai okból kórházba utalt gyerekek aránya az 5-13 évesek között, és 42 százalékkal az ennél idősebb tizenévesek körében.

Mint Joseph C. Blader kutatásvezető, a New York-i Stony Brook állami kórház munkatársa kiemelte, a kórházi kezelések aránya annak ellenére emelkedik, hogy számos erőfeszítést tesznek a sérülékeny gyerekek járóbetegként való ellátására. A tanulmány szerzője hangsúlyozta, hogy a kórházi felvételre utolsó megoldásként kellene tekinteni. “Meglehetősen traumatikus dolog egy család számára, amikor gyerekük pszichiátriai osztályra kerül” – tette hozzá Blader.

A legutóbbi országos felmérés adatai szerint a mentális betegség miatti rövid távú kórházi kezelések száma az említett időszakban 156-ról 283-ra emelkedett 100 ezer gyerekre vonatkoztatva, a kamaszok esetében pedig 683 százezrelékről 969-re nőtt. Ugyanezen időszakon belül a felnőttek körében 921-ről 996 százezrelékre nőtt az arány, a 65 év felettieknél viszont 978 százezrelékről 808-ra csökkent. A fiatalok körében a legerőteljesebb növekedés a bipoláris zavar miatti kórházi kezelések számában mutatkozott, ám Blader úgy véli, nem a betegség esetleges túldiagnosztizálása okozhatja a tendenciát. “A legjellemzőbb, hogy változékony és agresszív viselkedésük, vagy a kisebb provokációkra adott túlzott reakciójuk oda vezet, hogy megtámadják családtagjukat vagy társaikat” – idézte fel a kórházi felvételek hátterében álló okokat a szerző. A tanulmányt az Archives of General Psychiatry című szakfolyóiratban tették közzé.