Új kutatás a dohányzó terhesekről

Dohányzó és nem dohányzó nők embrióiról készült fotósorozatok igazolják, hogy a dohányos nőktől származó embriók lassabban fejlődnek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 12. szabo.daniel

Dohányzó és nem dohányzó nők embrióiról készült fotósorozatok igazolják, hogy a dohányos nőktől származó embriók lassabban fejlődnek.


A Nantes-i Egyetem klinikájának kutatói lombikbébiprogramban résztvevő nők embrióit fényképezték rendszeres időközönként a petesejt megtermékenyítésétől egészen addig, amíg az embriót beültették az anyák méhébe. A felvételek azt mutatták, hogy minden fejlődési szakaszban néhány órával lemaradtak a fejlődésben a dohányzó nőktől származó embriók.

“Aki babát akar, szokjon le a dohányzásról” – hangsúlyozta Thomas Freour kutatásvezető a BBC hírszolgálatának.

A dohányzás csökkenti a gyerek megszületésének esélyét, ezért a termékenységi programban, lombikbébi-eljárásban részt vevő párokat általában megkérik, hogy a családtervezés idejére hagyjanak fel szokásukkal. A mesterséges megtermékenyítés során az anyától levett petesejteket laboratóriumi körülmények között termékenyítik meg az apa hímivarsejtjeivel. A megtermékenyült petesejt ezt követően néhány napig Petri-csészében fejlődik, ami különleges lehetőséget biztosít arra, hogy osztódását és növekedését megfigyeljék, vagy akár megörökítsék.