Újra össze akar minket hozni a gyerek!

Valószínűleg minden félnek jobb, ha a szülők válás után is barátságban maradnak, ám a gyerekek számára sokszor felkavaró lehet ez a helyzet: ők ugyanis nem értik, hogy ha apu és anyu jóban vannak, együtt járnak szülőire és kosármeccsre, akkor miért nem tudnak újra összejönni?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 22. czefernek.lena

Valószínűleg minden félnek jobb, ha a szülők válás után is barátságban maradnak, ám a gyerekek számára sokszor felkavaró lehet ez a helyzet: ők ugyanis nem értik, hogy ha apu és anyu jóban vannak, együtt járnak szülőire és kosármeccsre, akkor miért nem tudnak újra összejönni?


A Circle of Moms összegyűjtött néhány tanácsot, hogyan kerülhető el, hogy a kedvezőnek tűnő helyzet ne okozzon fájdalmat a gyermekeknek:

1. Adjunk időt, hogy megszokja az új helyzetet!

Ahogyan egy gyermeknek azt sem könnyű megszokni, hogy a szülei már nem számítanak többé egy párnak, arra is időt kell hagyni, hogy megszokja, attól még találkoznak, jóban vannak egymással. A Circle of Mom egyik tagja, Jackie saját fájdalmas élményeit említve meséli, milyen sok idő volt gyermekeinek megszokni az újabb, összezavaró változást. “Fájdalmas, nehéz évek voltak” – fogalmazott a többgyermekes anyuka.

Heather szerint minden fontos, családon belüli változás elfogadásához idő kell. Náluk az volt a legnahezebb, mikor volt férjének új párjától gyermeke született, ezt a gyerekeknek és neki is el kellett fogadni. De manapság már eljutottak odáig, hogy közös születésnapokat tartanak és néha együtt is vacsorázik az egész kompánia. “A gyerekeknek jó látni, hogy a szüleik jóban vannak, és örülnek, ha mindketten jelen vagyunk ezeken az eseményeken”.

2. Ha egyszer elérted, tartsd meg a békét!

Megan számára az okoz gondot, hogy miután kibékültek ex-férjével, és gyermekei megszokták a helyzetet, nehéz a felszín alatt zajló nézeteltéréseket kezelni, titokban tartani. Ennek ellenére úgy véli, hogy mivel a gyerekek boldogok a szülők jó viszonya miatt, nem szeretné megzavarni őket. Ha esetleg kipattanna valamilyen alkalmi konfliktus, félő, hogy a gyerekek önmagukat hibáztatnák miatta – véli. Ezért azt sem tartja elfogadhatónak, ha eláruljuk a gyereknek, hogy a másik szülő nem akar velük találkozni vagy ismét összetűzésbe kerültünk vele valami miatt.

3. Nyílt kommunikáció

Egy másik tag szerint a legjobb módja a válás kezelésének, ha nyíltak és őszinték vagyunk a  gyerekkel minden szempontból. Michelle arra ösztönzi az anyukákat, hogy nézzen szembe a gyerekek érzéseit zavaró tényezőkkel, ami haragot okozhat. Mi ugyanis azt gondoljuk, hogy a gyereknek az a legjobb, ha együtt lógunk, de meg kell tudni, miért van, ha ennek ellenére ő kínosan érzi magát. Egy őszinte beszélgetés egy nagy vödör fagyi mellett mindennél többet ér – véli az elvált anyuka.

Alexix szerint ezekre a beszélgetésekre többször is szükség lehet: ő maga például számtalanszor szembesült már vele, hogy gyermekének el kell magyaráznia: attól, mert a szülei jól kijönnek és különböző programokra együtt is eljárnak, még nem fognak újra összejönni.