Vajon árt a magzatnak az antidepresszáns?

A terhesség ideje alatt szedett antidepresszánsok nem növelik a halvaszülés vagy a csecsemőhalálozás kockázatát - derült ki egy svéd tanulmányból, amely több mint egymillió nő bevonásával készült, és amelyről a Chicago Tribune számol be.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. január 05. bencze.aron

A terhesség ideje alatt szedett antidepresszánsok nem növelik a halvaszülés vagy a csecsemőhalálozás kockázatát – derült ki egy svéd tanulmányból, amely több mint egymillió nő bevonásával készült, és amelyről a Chicago Tribune számol be.


Korábbi tanulmányok a szelektív szerotonin-gátlókat szedését (SSRI) összefüggésbe hozták születési rendellenességekkel, mint például a csecsemő tüdőproblémáival. Azonban a halvaszülés megemelkedett kockázatáról szóló hírek nem voltak világosak.

Jelen tanulmány keretében Dr. Olof Stephansson és csapata 1,6 millió születés adatait vizsgálta meg Norvágia, Izland, Svédország, Dánia és Finnország bevonásával.

Az eredmények azt mutatták, hogy a szelektív szerotonin-gátlókat szedett nőknél alig két százalékkal volt magasabb a halva születés, illetve a csecsemőhalálozás kockázata.

Az antidepresszánsok szedése ennél a halvaszületés valamivel nagyobb kockázatát mutatta. Amikor azonban Stephansson és kollégái egyéb tényezőket is figyelembe vettek, mint a nők általános egészségügyi állapota, kora és dohányzási szokásaik, nem találtak semmilyen összefüggést az antidepresszánsok szedése és a halvaszületés vagy a csecsemőhalálozás kockázata között.