Van megváltás az ételallergiásoknak?

Az ételallergiások nagy része pontosan tudja, hogy milyen élelmiszerek ártanak neki, ezért értelemszerűen kerülik őket. Tényleg a teljes tiltás az egyetlen megoldás? Mitől lett népbetegség az allergia, ha egyáltalán az? A hipnotizőr szerint akár egy kezeléssel meg lehet szüntetni, az allergológus szerint ez svindli.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. március 30. szabo.daniel

Az ételallergiások nagy része pontosan tudja, hogy milyen élelmiszerek ártanak neki, ezért értelemszerűen kerülik őket. Tényleg a teljes tiltás az egyetlen megoldás? Mitől lett népbetegség az allergia, ha egyáltalán az? A hipnotizőr szerint akár egy kezeléssel meg lehet szüntetni, az allergológus szerint ez svindli.


Az ételallergia az immunrendszer egyik kóros, eltúlzott válasza arra, ha téves módon veszélyesnek ismer fel valamely ételösszetevőt – a legtöbbször fehérjét. Tünetei lehetnek csalánkiütés, hányinger, gyomorfájdalom, hasmenés, bőrviszketés, nehézlégzés, mellkasi fájdalom, légutak duzzanata vagy akár anafilaxia (különböző tünetek, életveszélyes állapot).

Nékám Kristóf allergológus, a Budai Irgalmasrendi Kórház osztályvezető főorvosa és a Budai Allergiaközpont szakmai igazgatója szerint az allergiás reakciók öröklődhetnek, de egyéb okai is lehetnek a betegségnek. Ételallergia alakulhat ki például akkor, ha az anyának nincs elég teje, és a csecsemőt nyakon öntik egy vagy több idegen allergénnel, amely eltölti a még fejlődő bélrendszert. Ilyenkor az örökletes tényezők mellett még jobban megnő a rizikó.