Varázslat vagy erőszak: a zenetanulás szépségei és árnyoldalai

Ügyesen dúdolgat, érzi a ritmust? Vigyük-e zeneiskolába, vagy inkább focizzon a grundon a többiekkel? Hány évesen, milyen hangszeren, egyáltalán milyen műfajjal érdemes kezdeni?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. augusztus 21. szabo.daniel

Ügyesen dúdolgat, érzi a ritmust? Vigyük-e zeneiskolába, vagy inkább focizzon a grundon a többiekkel? Hány évesen, milyen hangszeren, egyáltalán milyen műfajjal érdemes kezdeni?


Majdnem minden apróság már egész korán látványosan reagál a zenére: mosolyog, táncolni kezd, dúdolgat. Persze sok szülő hajlamos rögtön legalább egy mozarti tehetséget felfedezni gyermekében. Hajrá gyakorlás, azt a pár évet a szomszéd majd csak kibírja valahogy. És a gyerek?

Buzás Attila, a Söndörgő Együttes bőgőse a következőképpen nyilatkozott a témában:
“Amíg egy kezdőből profi zenész lesz, az rengeteg lemondással és munkával jár. Különösen igaz ez a komolyzenei pályára, ahol már a tíz év alatti gyerekeket is állandó versenyek, megmérettetések elé állítják. A népzenetanulás ennél azért kevésbé stresszes, és inkább épít a személyes élményekre. Abba is érdemes belegondolni, hogy az iskolák sikeres elvégzése után sem könnyű ebből a szakmából tisztes megélhetést teremteni. De mindenképp azt gondolom, hogy a zenetanulás rengeteget tud adni az embernek, gyermeknek és felnőttnek egyaránt.”

Mikor kezdjük?

Az állami zeneiskolákba már iskolakezdő kortól várják a kis növendékeket, sőt, sok helyen óvodás korúaknak is indítanak előképző csoportot. Ekkor még nem kell feltétlenül hangszert választani, inkább a szolfézs, vagyis a zenei készségek feljesztése történik játékos formában. Viszont a zeneiskolák már elég korán buzdítanak arra, hogy a gyerek igenis kezdje el a hangszert, hiszen nagy a verseny, nem szabad lemaradni. Ezzel szemben például a Waldorf-pedagógia kifejezetten nem javasolja a hangszertanulást kilenc év alatti korban. Itt jön az egyik legfontosabb kérdés: biztosan zenei pályára szánjuk gyermekünket, vagy csak élményekkel akarjuk gazdagítani? Ha inkább az utóbbiról van szó, nyugodtan hagyjunk neki több időt a választásra!

Hogyan válasszunk hangszert?

Itt elsősorban a gyerek érdeklődését, testi és lelki adottságait érdemes figyelembe venni. Olyan rendezvények is segíthetnek, mint például a 2012-ben első alkalommal megrendezett Budapesti Nagy Hangszerválasztó (a Sportágválasztó mintájára), ahol rengeteg hangszert lehetett kipróbálni. A zeneiskolák is segítenek a választásban, de olykor nem feltétlenül a valódi adottságok alapján, hanem hogy épp melyik hangszeres tanárnál van hely. Ha ezt érezzük, nyugodtan legyünk határozottak, vagy keressünk egy másik intézményt!

Gyakorlati tanácsok  

Majdnem minden hangszer speciális tartást igényel, ami a testet valamilyen irányban aránytalanul terheli, ezért figyeljünk oda gyermekünk tartására! Az úszás, a tánc vagy hasonló sport ajánlott, főleg kamasz korban! A rendszeres gyakorlás a zenetanulás egyetlen módja, de ne erőltessük feltétlenül! Ha gyermekünk épp hullafáradt vagy lelki gondja van, esetleg egy időre elveszíti a lelkesedését, többet árthatunk szigorral, mint megengedéssel, még ha kicsit le is marad a tanulmányaival.