Védőnőnél – nyűg vagy áldás?

Kismamaként megtapasztaljuk, hogy gyakorlatilag "nem lehet eltűnni a rendszerből", azaz orvoslátogatások és vizsgálatok sora, valamint egy rakás feladat vár a várandós nőre. Leletek, ultrahangvizsgálatok és nőgyógyászati szaktanácsadás mellett még a védőnőhöz is el kell menni, amit sokszor már csak nyűgként élünk meg. Pedig egy védőnő - ha jól végzi a dolgát - rengeteget tud segíteni abban, hogy eligazodjunk a terhesség és a gyermeknevelés sűrűjében!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 09. czefernek.lena

Kismamaként megtapasztaljuk, hogy gyakorlatilag “nem lehet eltűnni a rendszerből”, azaz orvoslátogatások és vizsgálatok sora, valamint egy rakás feladat vár a várandós nőre. Leletek, ultrahangvizsgálatok és nőgyógyászati szaktanácsadás mellett még a védőnőhöz is el kell menni, amit sokszor már csak nyűgként élünk meg. Pedig egy védőnő – ha jól végzi a dolgát – rengeteget tud segíteni abban, hogy eligazodjunk a terhesség és a gyermeknevelés sűrűjében!


De miért is kell védőnőhöz menni egy várandós anyukának?

A védőnői munka megelőző jellegű tevékenység, amelynek speciális módszere a gondozás: az egészségi ártalmakat megelőző és elhárító, és az életkörülmények javítására irányuló tevékenység. A körzeti védőnő feladatai nemcsak a várandós anyákra, hanem a nő- és családvédelemre, a gyermekágyas anyákra és a 0-6 éves korú gyermekekre is kiterjednek. A várandós-gondozás célja a várandós anyuka és a magzat egészségének megőrzése, javítása valamint a baba egészséges fejlődésének segítése. Ezen kívül fontos lehet a szülői szerepre, szülésre, szoptatásra és a csecsemő gondozására való felkészítésben.

Hogyan működik a várandós-gondozás?

A várandós-gondozás komplex egészségügyi szolgáltatás, amely a szülész-nőgyógyász szakorvos, a háziorvos, a védőnő és a gyermeket váró nő együttműködésén alapul. Minden településen elérhető a kismamák számára a védőnői ellátás, de nincs „szabad” választás, mert az életvitelszerű tartózkodási hely határozza meg, hogy kihez tartozunk. Az első alkalommal nekünk kell a nőgyógyász által adott terhességet igazoló szakorvosi lelettel felkeresni a védőnőt, ekkor megkapjuk a várandós kiskönyvet ami a későbbi anyasági támogatás igénybevételéhez is szükséges. Később havi rendszerességgel látogatunk majd el védőnőnkhöz, aki családlátogatásra hozzánk is eljön majd.

Mit csinál hivatalosan a védőnő?

A védőnő vezeti a várandós anyák nyilvántartását, valamint kiállítja és kiadja a várandós anya gondozási könyvét. A későbbiekben összegyűjti a vizsgálati eredményeket, és rávezeti azokat a várandósok törzslapjára. A leleteket és a megállapításait rögzíti a gondozási könyvben. Ezen felül a védőnő feladatkörébe tartozik a nyilvántartott várandósok otthoni és tanácsadáson való gondozása, tájékoztatja az anyát az őt illető intézményi ellátásokról, családtámogatási formákról. Megszervezi a szülésre való felkészítést, felhívja a figyelmet a terhesség alatt elvégzendó vizsgálatok fontosságára, időpontjára. Bizonyos vizsgálatokat maga is elvégez a terhes anyán ( testsúly, testmagasság mérés, haskörfogat mérés, vérnyomás mérés, pulzusszámlálás, magzati szívműködés vizsgálata, tájékozódás az emlők állapotáról, vizeletvizsgálat). A védőnő ugyanakkor figyeli a várandós szociális, családi és munkahelyi körülményeit, ha esetleg veszélyt észlel, akkor arról tájékoztatja a Gyermekjóléti Szolgálatot.

Amit valójában profitálhatunk a védőnő jelenlétéből:

Egy jó védőnő bizony rengeteget segíthet abban, hogy a terhesség alatt felmerülő kérdéseink rendszeresen megválaszolódjanak, hiszen nem mindennel tudjuk azonnal felkeresni szülészünket, háziorvosunkat. A védőnő olyan kérdésekre is tud választ adni, amely nem is annyira a terhesgondozásra vagy az egészségi állapotunkra vonatkozik, sokkal inkább foglalkozik ezek peremterületeivel, átfogóbban érzékeli  élethelyzetünket, pillanatnyi állapotunkat, s ennek megfelelően “lelki” értelemben is segítséget nyújthat. Tájékoztatást kaphatunk tőle mindenről a környékünkön elérhető foglalkozásoktól (például terhestornától) kezdve, addig, hogy mit csináljunk a feszülő bőrünkkel, és sok védőnői szolgálatnál rendszeresen tartanak szülésre felkészítő tanfolyamokat is.

Miért kell a védőnő a szülés után is?

Ezekben az első hetekben rengeteg a kérdés az újszülöttek ellátásával: a szoptatással, táplálással és a gondozással kapcsolatosan. A gyermekágyas időszakban a védőnők az édesanya testi-lelki változásait is nyomon kísérik, életmódbeli tanácsokat adnak és a családot új egységként támogatják. Ezen felül folyamatosan figyelemmel kísérik a csecsemők és kisgyermekek testi-lelki fejlődését, hogy eltérés esetén a megfelelő szakemberhez tudják irányítani a szülőket. Az is nagyon fontos, hogy a védőnő tájékoztat a kötelező és az ajánlott védőoltásokról, a felmerülő problémákra (hozzátáplálás, alvási nehézségek, dackorszak kezelése, testvérféltékenység) pedig a szülőkkel közösen keres megoldásokat. Óvodás- és iskoláskorban az egészségnevelésben végzett feladatuk jelentős, valamint abban van szerepük, hogy részt vegyenek a gyerekek különböző szűrővizsgálatokon.