Versengő anyukák

Amikor egy nő az első babáját várja, még álmában sem gondolja, hogy a sok csodálatos és fantasztikus élmény és érzés mellett megjelennek más aspektusok is. Ilyen például az anyák közti versengés.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 05. szabo.daniel

Amikor egy nő az első babáját várja, még álmában sem gondolja, hogy a sok csodálatos és fantasztikus élmény és érzés mellett megjelennek más aspektusok is. Ilyen például az anyák közti versengés.


Igen, verseny, mégpedig egy olyan “ügyben”, amelyben gyakorlatilag lehetetlen lenne versenyezni, hiszen az almát nem lehet összehasonlítani a körtével, mégis ez történik.

Mit tudod te…

Az összehasonlítások és minősítések sora rögtön a szüléssel kezdődik: természetes úton? Császárral? Esetleg programozott császárral?! És már villan is egy ferde pillantás a mamaklubban, ugyan, mit tudhatsz te, ha császárral szültél… A másikban pedig feltolulhat a fájdalom. Hogy szeretett volna, arra készült, próbálták mindenhogyan, de az a köldökzsinór rátekeredett a baba nyakára, romlott a szívhang, és a császár tűnt a legbiztonságosabb megoldásnak. Vagy egy szerencsétlen műtét miatt csak picinyke méhe maradt, örült, hogy ki tudta hordani a babát, és ha esetleg összejönne még egy, biztonságosabb a méhének a programozott császár.

Mégis, kinek a melle?

A következő mérföldkő a szoptatás. Az ember először teszi be a játszótérre a lábát egy kis levegőztetésre, némi társaság reményében, és már záporoznak is a kérdések: na, van elég tejed? Szopizik rendesen? Éjjel is? Éjjel csak egyszer kel?! Az nem jó! A kezdő kismama úgy érzi, az ő melle van a kirakatban, ezen mérik decire az ő anyaságát. Már be sem meri vallani, hogy néha pótlást ad, mert valahogy nem találta a megfelelő embereket, akik segítettek volna neki az elején, vagy esetleg olyan gyógyszert szed – nagyon kevés ilyen van, de van -, amely mellett tényleg nem szoptathat, és biztonságosabb megoldás a tápszer. Vagy valami belső lelki gát nem bír felszakadni, szenvedés volt a szoptatás minden perce, és elkeseredésében végül feladta. Vagy pont a császár miatt indult be nehezen a tej, és ezzel megkezdődött a folyamatos önvádak sorozata. A szülés utáni hetek, első hónapok még nagyon érzékeny időszaknak számítanak a kismamáknál, a hormonok még kicsit táncolnak, nagyon fontos lenne a támogató közeg, amelyet az édesanyák is megadhatnának egymásnak a folyamatos egymásra licitálás helyett.