Vetkőzz a siker érdekében!

5+1 egyszerű, ám mégis hatásos tipp, amely segítségével az anyatejes táplálás szakértőivé válhatunk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 26. czefernek.lena

A szoptatás a legklasszabb módja annak, hogy megetesd a kisbabádat, hiszen olcsó (nem kell bébitápot vásárolni), egyszerű (semmi kotyvasztás vagy melegítés), ráadásul abszolúte zöld tevékenység (nincs keletkező hulladék). Mindemellett a szoptatás a baba testének és a léleknek is igen jót tesz (csökkenti bizonyos betegségek előfordulásának kockázatát, ráadásul az IQ fejlődésére is pozitívan hat), s az anyukák egészségét is védi (kisebb a petefészek- és mellrák kialakulásának az esélye). Az anyatejes táplálás ennek ellenére sokszor komoly kihívás elé állítja a nőket. Ahhoz, hogy minden olajozottan menjen – különösen az első, kritikus napokban – olvassuk el a thefittpregnancy.com 5+1 tippjét.


 

1. Képezzük magunkat!

Ma már természetes, hogy szülés-előkészítőre járunk, de legalább olyan fontos, hogy a szoptatásra is felkészítsük önmagunkat. Az sem árt, ha egy ilyen felkészítésre a partnerünk is elkísér, mert akkor ő is tudni fogja, milyen fontos az anyatejes táplálás és segíthet, bátoríthat minket, amikor fáradtan és elcsigázottan feladnánk a próbálkozást.

2. Vedd sorra a lehetséges segítségeket, mielőtt szükség volna rá!

Noha a szoptatás az egyik legtermészetesebb folyamat a világon, mégis előfordulhat, hogy nehézségeid adódnak, különösen az első időben, amikor tanulod a technikáját. Az anyukád bizonyára ellát majd jótanácsokkal, de azt is vedd sorra, hogy komplikáció esetén kihez fordulhatsz segítségért! Egy megbízható védőnő vagy szakképzett ápolónő átsegíthet a kezdeti nehézségeken.

3. Készülj fel a meztelenségre!

Egyes szakértők szerint sokkal könnyebben megy a szoptatás, ha a baba és a mama között nincs semmilyen gátló tényező, azaz születés után ruhátlanul fektetjük a kicsit a mellkasunkra. Ez segíthet beindítani a pici természetes reflexeit és meg is nyugtatja őt. Mivel ez a gyakorlat nem minden kórházban elterjedt, neked kell előre jelezned, hogy születés után várjanak a baba méricskélésével, öltöztetésével, amíg a csöppséget magadhoz öleled kicsit.

4. Amikor csak akarja!

Nem lehet eleget hangsúlyozni, milyen fontos, hogy a babád annyiszor tudjon szopzni, amennyiszer csak akar – eleinte legalább napi nyolc alkalommal az éjszakákat is beleértve. Ez nem csak azért lényeges, mert akkor a kisbaba mindig jóllakott, de így biztosítod a folyamatos tejtermelést, ami ezáltal szinkronba kerül kisbabád igényeivel is. A szakértők szerint – bár ez az általános gyakorlattal ellentétes tanács- az első napokban érdemes limitálni a baba tejfogyasztását. A mellünk ugyanis fokozatosan áll át a maximális tejtermelésre, s addig így tudjuk elkerülni a mell sérüléseit.

Az első napon annyiszor etessük meg a babát, ahányszor csak igényli, de legyen minden etetés maximum öt perces (mindkét mell esetében ez tíz perc étkezés). Ha továbbra is igényli a szopizást, adjuk oda neki az ujjunkat.

A második nap felemelhetjük ezt az időt hét percre, ami összesen 14 perc szoptatást jelent, még mindig annyiszor, ahányszor a kicsi igényli.

A harmadik nap lehet a szoptatás tíz perces, mellenként, ami már összesen húsz perc, és még mindig hagyjuk, hogy annyiszor egyen, amennyiszer szeretne a baba.

A negyedik naptól már nem szükséges korlátokat felállítani, mert a szakértő szerint, ha a tejtermelés eléri a maximumot, a baba csak addig fog enni, amíg éhes.

5. Aludjatok együtt!

Ha a kisbabád melletted tud aludni a kórházban, az segíti az etetési rend kialakítását. Hamarabb fel tudod majd ismerni, mikor éhes és nem kell feleslegesen sírnia (az erős sírás egyébként is megnehezíti a szoptatást). Azért is fontos, hogy beálljon az etetési rend, mert csak akkor biztonságos elhagyni a kórházat, ha a kisbaba tud szopizni.

6. Legyél kétoldalas!

Fontos, hogy mindkét melled egyformán használd. Ahhoz, hogy a tejtermelés működjön jobb és bal oldalon, az is hozzátartozik, hogy mindkét mellet rendszeresen leszívjuk. A gyerekek is többet esznek ha mindkét oldalt használhatják. S hogy mikor cseréljünk oldalt? A legjobb, ha arra figyelünk, mikor lassul le a szopás ritmusa, vagy engedi el a baba a mellünket, mert ez azt jelzi, hogy csökkent a tej mennyisége. Próbáljuk a babát mindig két mellből szoptatni, az átállás közben pedig használjuk az ujjunkat azért, hogy ne szakítsuk meg az etetés folyamatát.