Vigyázni kell a női szívekre!

Évek óta ismert tény, hogy több nő hal meg infarktusban, mint férfi. A köztudatban ennek ellenére még mindig az él, hogy a szívinfarktus kifejezetten az erősebbik nemet érintő betegség.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 05. szabo.daniel

Évek óta ismert tény, hogy több nő hal meg infarktusban, mint férfi. A köztudatban ennek ellenére még mindig az él, hogy a szívinfarktus kifejezetten az erősebbik nemet érintő betegség.


Vigyázni kell a női szívekre, hiszen nem csak a szó átvitt értelmében törékenyek. A legfrissebb adatok szerint míg a férfiak közel 50%-a, addig a nők 56%-a hal meg szív és érrendszeri betegség következtében. Ráadásul a nők gyakran csak az utolsó utáni pillanatban döbbennek rá, hogy baj van. Mi van a roham mögött, és hogy mehetünk elébe? A szakértők segítenek.

A szívroham a férfiak hóhéra – hisszük még ma is, amikor pedig már pont a fordítottja igaz. Sajnos ma már egyre több nő halálát okozza szívroham szívinfarktus. Dr. Matos Lajos kardiológus szerint ennek az egyik oka, hogy a nők később kerülnek orvoshoz, ráadásul ott sem gyanakodnak feltétlenül szívrohamra:

„Nagy vizsgálatok is bizonyítják, hogy a nők egyfelől később kerülnek orvoshoz ezekkel a panaszokkal, másfelől nehezebb diagnosztizálni náluk a bajt. A nők ugyanis sokkal színesebben, nagyobb beleéléssel beszélnek a bajukról, ami másfelől azt jelenti, hogy sokkal kevésbé jellegzetesen és a pontosan mondják el a szívükre vonatkozó panaszokat orvosnak. Emiatt aztán a szakember ezt ideges, pszichés panasznak foghatja fel, és ennek megfelelően kezdi kezelni. Létezik olyan vizsgálat, amiből kiderül, nem ritka hogy az infarktus miatt kórházba bevitt nőknél, más gyógyszert adnak, és csak bizonyos idő után indul el az a fajta aktív kezelés, amit a férfiaknál szinte rögtön elindítanak”.