145 ezer ingyen?

A babkötvény nem vész fel, jár az minden gyereknek, ha a szülő nem tesz hozzá, akkor is megkapja 18 évesen az addigra kb. 145ezerre duzzadt összeget. De ha csak havi 5000-et hozzáteszünk, akkor közel hárommillió üti csemeténk markát nagykorúságára.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 07. bauknecht.hajnalka

Amikor megszületett a kisebbik gyermekem, a kórházban egy csomó papírt dugtak az orrom alá, ilyen ingyenes csomag, olyan értesítők. Volt egy olyan is köztük, hogy kérek-e információt a babakötvényről. Úgy döntöttem, kérek, mert az első gyereknek járó babakötvénynek elfelejtettünk utánanézni, és gondoltam, talán így megtudom, mi lett annak a sorsa. Hamarosan jött is egy telefon, hogy eljönne valaki személyesen, és elmondaná, mit kell tudni a babakötvényről. Nem örültem, hogy hozzánk jön, de végülis ráértem, beleegyeztem. Fél órát beszélt, mire rájöttem, hogy annak, amiről beszél, köze nincs a babakötvényhez, hanem egy sima életbiztosításra akar rádumálni. Felháborodtam.


Ugyanakkor legalább megtudtam, hogy a babakötvény nem vész el, jár az minden gyereknek, ha a szülő nem tesz hozzá, akkor is megkapja 18 évesen az addigra kb. 145 ezerre duzzadt összeget (az állam évenként hozzátesz az ötéves állampapír hozamával megegyező mértékű kamatot).

Ha egy pici energiát és némi kis pénzt mégis szánunk rá, azzal gyermekünk csak jól járhat, ugyanis ha egy banknál Start-számlát nyitunk és minimum havi 5000 forintot befizetünk (de évi max. 120ezret), akkor ehhez minden évben 6000 forintot hozzátesz az állam. Ehhez még jönnek a kamatok (akár 10%!) pénzintézettől függően. Ha jól választunk, akkor számlavezetési díjat sem kell fizetnünk, és így közel hárommillió forint is összegyűlhet csemeténk 18 éves korára, amit meghatározott feltétekkel használhat fel.

Érdemes jól körülnézni, mert a 137 szolgáltató hozamai között 4-5%-os eltérés is lehet!

Egy praktikus kalkulátor segítségével könnyen kiszámíthatjuk, mennyit is takaríthatunk meg gyermekünk számára.

Ez a gyűjtögetést bármikor elkezdhetjük, ha most nem tudunk félretenni, akár a gyerek 10 éves korában is nyithatunk startszámlát.

2011-ben már sokan, a szülők közel egyharmada élt a Start-számla lehetőségével.

A közelmúltban ugyan a Magyar Nemzet az állította, hogy az állam átvenné a bankoktól a babakötvény programot, de az Inforádió kérdésére a Nemzetgazdasági Minisztérium cáfolta a hírt. De még ha ez meg is történne, megtakarításunk nem menne veszendőbe, csak nem válogathatnánk a pénzintézetek között, hanem az állam gyűjtögetné az általa meghatározott kamattal gyermekünk pénzét.

Részletesebb információért kattinstunk a szociális ellátások oldalára, vagy a www.babakotveny.hu -ra, vagy látogassunk el a www.babakotveny.info oldalra, amelynek fórum részét is érdemes böngészni, sőt, mi is feltehetjük kérdéseinket.