2014-től nem kerülhetnek nevelőotthonba 12 évesnél fiatalabbak

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. január 18. bencze.aron

Jövő évtől nem lehet nevelőotthonokba beadni 12 évesnél fiatalabb gyereket. Az a cél, hogy ehelyett nevelőszülőkhöz, családba kerüljenek – mondta Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságért felelős államtitkár pénteki sajtótájékoztatóján.


Kivételek lehetnek, például a súlyosan fogyatékos gyermekek esetében – tette hozzá az államtitkár. A 2014. január 1-jén már gyermekotthonban élő 12 évesnél fiatalabb gyerekek nevelőszülőknél történő elhelyezését fokozatosan valósítják meg. A családok megerősítése mellett a kormány kiemelkedő feladata volt, hogy segítse a gyermeket vállalni akarókat. E körbe sorolta az államtitkár a gyes intézményének három évre szóló visszaállítását és a családi adókedvezmény bevezetését. Hozzátette: ugyanilyen fontos az örökbefogadások, a nevelőszülők számának növelése, amit jogszabályi háttérrel, támogatásokkal a jövőben is segítenek.

Az eddigi intézkedésekről szólva azt mondta: az örökbefogadás szabályai egyszerűbbek és átláthatóbbak lettek, bevezették az örökbefogadói gyes intézményét, továbbá kiemelten támogatták az örökbefogadással foglalkozó, valamint a nevelőszülői területen dolgozó civil és egyházi szervezeteket. Soltész Miklós kitért arra is, hogy jelenleg mintegy 3200 olyan nevelőszülő van, akinek foglalkoztatási jogviszonya nincs, őket abban akarják támogatni, hogy a járulékbefizetés egyben egészségügyi-, illetve nyugdíjjogosultsági biztosítási jogviszonyt is eredményezzen.

 Pozitív elmozdulásnak nevezte, hogy 2003 és 2010 között évente 750-800 között volt az örökbefogadások száma, és ez a szám 2012-ben – az előzetes adatok alapján – további 2 százalékkal nőtt. További statisztikai adatokat ismertetve elmondta: 21 500 gyermekről gondoskodik a gyermekvédelem, közülük 8400 él gyermek- vagy lakásotthonban, a nevelőszülőknél élők száma 12 600, ami 59 százalékos arányt jelent, de ennél is magasabb lenne kívánatos. Soltész Miklós hangsúlyozta: szeretnék a nevelőszülői hivatás társadalmi elfogadottságát növelni. Fontosnak nevezte a megfogant élet védelmét az abortuszokkal szemben, továbbá a megszületett gyermek élete értékének hangsúlyozását.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma annak érdekében, hogy minél több gyerek találhasson örökbefogadó szülőkre, 25 millió forint támogatással országos konferenciasorozatot indított pénteken, amelyet az Ágota alapítvány valósít meg. A májusig tartó kampányban plakátokkal és médiakampánnyal népszerűsítik az örökbefogadást. Az államtitkár az MTI kérdésére elmondta: a kampány arra is kitér, hogy az abortuszokkal szemben az örökbefogadást népszerűsítsék. Hangsúlyozta azt is, hogy felgyorsult az abortuszok csökkenésének üzeme,: míg 2010-ben mintegy 40 ezer abortuszok volt, addig 2012-ben 36 ezer.

Kothencz János, az Állami gondoskodásban élő és veszélyeztetett fiatalok támogatásáért alapítvány (az Ágota) főigazgatója a kampányról azt mondta, a cél az, hogy az ország minden szegletébe eljusson az üzenet: minden gyereknek családban van a legjobb helye. A konferenciasorozatot húsz helyszínen, a fővárosban és a megyeszékhelyeken rendezik meg. Az alapítvány plakátokon is felhívja a figyelmet a nevelőszülői hivatásra és az örökbefogadásra, megjelölve azokat a honlapokat, amelyeken részletes információkat találhatnak minderről az érdeklődők.