3 ezer család veszítheti el az otthonát! – kilakoltatási hullám Magyarországon

Több ezer ember veszítheti el az otthonát a következő hónapokban, ugyanis március elsejével lejárt a kilakoltatási moratórium. Az eladósodott, fizetésképtelenné vált családok rettegve és reményvesztetten gondolnak a jövőre. Gyermekek, idősek is utcára kerülnek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 05. bencze.aron

Több ezer ember veszítheti el az otthonát a következő hónapokban, ugyanis március elsejével lejárt a kilakoltatási moratórium. Az eladósodott, fizetésképtelenné vált családok rettegve és reményvesztetten gondolnak a jövőre. Gyermekek, idősek is utcára kerülnek – írja a Bors.


Üres hűtőjét mutatja Tóthné Ásztai Mária. Csak májas van benne, abból is a legolcsóbb fajta, meg egy kis margarin. Fia ezt viszi az iskolába, menzára nem telik. A nagykökényesi asszony a bajba jutott devizahitelesek egyike. A Heves megyei faluba az újrakezdés reményében költöztek, miután Mária egy autóbalesetben elvesztette nagyobbik gyermekét. Abban bíztak: véget értek a sorscsapások, nyugalomban élhetnek.

– Felvettünk ötmillió forint svájci frank alapú hitelt 2006-ban, abból vásároltuk meg ezt a 85 négyzetméteres házat kerttel. Az első években 25 ezer forint volt a havi törlesztőrészlet, akkor kerestem havi 107 ezret – magyarázza Mária.

Két évvel ezelőtt azonban Mária elvesztette a munkahelyét, a törlesztőrészlet viszont a duplájára emelkedett. Jelenleg eléri a 70 ezer forintot. Hónapok óta képtelene k kifizetni.

– A legnagyobb baj az, hogy nincs munkahely. A szakmám cipőfelsőrész-készítő, dolgoztam gyárakban, jártam takarítani, egy ideje semmi munka nem adódik. A rossz közlekedés miatt esélyem sincs arra, hogy három műszakban dolgozhassak egy gyárban. A párom, Zoli nyomdász, most járt le a munkanélkülije. Huszonháromezer forintból élünk hárman – sóhajt az asszony. Lejárt a türelmi idő, bármikor kopoghatnak a végrehajtók, hogy elárverezzék a házukat. Mária sorra írja a kétségbeesett leveleket a hivataloknak, de válaszra sem méltatják. A házuk most négymillió forintot ér, a tartozásuk az árfolyam növekedése miatt már hat és fél millió forint. Ha kilakoltatják őket, nincs hová menniük.

A Nyíregyházán élő Kulcsár Lászlóné egy tíz évvel ezelőtti személyi kölcsön miatt kerül utcára két gyermekével. A férje ötszázkilencvenezer forintot vett fel, és ő volt a kezese. Azóta elváltak.

– Egy részét tudtuk csak kifizetni, mivel a férjemtől nem tudtak levonni. Én befizettem az örökségemből kapott pénzt, és édesanyám is vett fel hitelt, de az sem volt elég. Ráterhelték a házunkra, amin közel ötmillió forint devizahitel-tartozásunk is van. Ennek jelenleg nyolcvanezer forint a havi törlesztőrészlete. Ezzel sem bírunk – mondja szomorúan az asszony.

Kulcsárné daganatos beteg, így nem tud dolgozni, ötvenegyezer forintból élnek hárman. Időnként arra kényszerül, hogy eladja a ruháit, abból vesz élelmet. A végrehajtók azt ígérték néhány napja, hogy csütörtökön árverezik a házat, de nem értek oda. Minden napjuk rettegésben telik, mikor kerülnek utcára.

A főváros XV. kerületében Laska Szerénát 73 éves beteg édesanyjával teszik utcára. A család szociális alapon kapta az egyszoba-konyhás lakást két éve. Tartozásuk nincsen, mégis minden indoklás nélkül közölték velük: egy hónapon belül ürítsék ki a lakást.

– Decemberben jött a kilakoltató levél, két nappal később már a bírósági végrehajtónál volt az ügyünk. A moratórium miatt március 1-jéig maradhattunk, de kedden jönnek a végrehajtók, ezért pakolunk. Édesanyámnak kétszer volt infarktusa, végigdolgozta az életét, de ezzel sem törődnek – panaszolja Szeréna.

Szerénáék kilakoltatását pénteken felfüggesztette ugyan az önkormányzat, de azt nem közölték, mennyi időre. Az ő ügyük ideiglenesen megoldódhat. De a Magyar Szociális Fórum vezetője szerint a kilakoltatás 2-3 ezer embert érint.

– Többször kértük a kormányt a kilakoltatási moratórium határozatlan idejű meghosszabbítására, mert az országban átfogó megélhetési válság van, de válaszra sem méltatnak minket. Évről évre növekszik az utcára került, megfagyott emberek száma, és a családoké, amelyeket szétválasztanak. Nagy részük önhibáján kívül jutott ilyen helyzetbe – vélekedik Simó Endre.

Kerestük a bankszövetséget is, de nem akartak nyilatkozni. Müller János annyit mondott: a bankok csak legvégső esetben folyamodnak a hitelszerződés felbontásához és a kényszerértékesítéshez.