“A családbarát adórendszer növelte a gyermekvállalási kedvet”

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 22. czefernek.lena

Az egykulcsos, arányos adórendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Az arányos, egykulcsos adóval együtt bevezetett családi adókedvezmény ösztönzi a családokat a gyermekvállalásra, ami már a születések számának jelentős emelkedésében is megmutatkozik – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.


2010-ben a Kormány hivatalba lépése után bevezetett egy olyan családbarát adórendszert, amelynek köszönhetően tavaly nyolcszázezer szülő megközelítőleg 160 milliárd forintnyi családi adókedvezményt tudott érvényesíteni. Ennyivel több maradt a családoknál. Ennek a családbarát adórendszernek köszönhetően közel 20 százalékkal nőtt a három gyermekesek reálkeresete.

Az arányos, munkaközpontú gazdaság felé vivő adórendszerben tehát bekövetkezett egy szemléleti váltás, amely szerint az állam a gyermek neveléséhez szükséges jövedelmet a családnál hagyja.

Forrás: KSH

Mindezek hatására 2012-ben eddig 5,2 százalékkal született több gyermek, mint 2011 azonos időszakában, így az eddig megismert adatok bizakodásra adnak okot.

A gyermekvállalást ösztönző kormányzati lépéseknek – melyeknek fontos eleme a családi adókedvezmény – köszönhetően sikerült megállítani azt a születésszám csökkenést, amelyet a korábbi kormányok rendkívül hátrányos intézkedései előidéztek.