A családok felének csökkentek a megtakarításai

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 25. czefernek.lena

A magyar családok 56 százaléka kevesebbet tud megtakarítani, mint öt évvel ezelőtt; és 44 százalékuk jelölte meg ennek indokaként hiteltörlesztési kötelezettségét – derül ki az Aviva Életbiztosító Zrt. legújabb felméréséből.


    Az Aviva az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében hangsúlyozza: a családok fele Magyarországon folyamatosan feléli, vagy csak öt évnél rövidebb ideig fekteti be megtakarításait, és kevesebb, mint egyötödük elképzeléseiben szerepel 10 évnél hosszabb befektetés. Az Aviva kutatásából kiderül, hogy általában véve is, de a rövidebb időtartamú befektetéseknél különösen jellemző a meghatározott célra történő megtakarítás.
    A svájci frank árfolyamának jelentős elmozdulása miatt a lakosság nagyobbik része a megtakarításait hiteltörlesztésre kénytelen fordítani, ami érthető, de egyben felhívja a figyelmet a hosszú távú öngondoskodás jelentőségére – idézi a közlemény az Aviva Életbiztosító elnök-vezérigazgatóját. Bartók János szerint ha a magyar lakosságnak lett volna megtakarítása, akkor a svájci frank árfolyamának elmozdulása nem érintené a családokat ilyen drasztikusan.
    “A lakosság egy része fél a hosszú távú elköteleződéstől, mivel a gazdasági környezetet kiszámíthatatlannak tartja, és ezért rövidebb távon és határozott céllal fekteti be megtakarításait.” – mondta a vezető.
    Mivel a befektetéshez kötött életbiztosítás hosszú távú öngondoskodási célokat szolgál, ezért a futamidő alatt érdemes a piacok változásaira az egyéni kockázati szintnek megfelelően reagálni. “Tudatos portfólió kezeléssel minimalizálhatóak a piaci visszaesésből eredő károk, és újra növekedési pályára állíthatók a közelmúltbeli világpiaci zuhanás következtében hozamesést elszenvedett befektetési portfóliók” – mondta Bartók János.