A családon belüli erőszak még mindig tabu!

Rengeteg nő évekig tartó megaláztatást és fenyegettetést visel el amiatt, mert ügyét nem szakszerűen kezelik a hivatalos intézmények. Nem is gondolnánk, hány bántalmazó férfi indít rágalmazó eljárást volt élettársa, felesége ellen, ha az följelentést tesz bántalmazásért. A családon belüli erőszak még mindig tabu Magyarországon: a kívül állók és az intézmények legtöbbször az áldozatokat hibáztatják és büntetik.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 10. czefernek.lena

Rengeteg nő évekig tartó megaláztatást és fenyegettetést visel el amiatt, mert ügyét nem szakszerűen kezelik a hivatalos intézmények. Nem is gondolnánk, hány bántalmazó férfi indít rágalmazó eljárást volt élettársa, felesége ellen, ha az följelentést tesz bántalmazásért. A családon belüli erőszak még mindig tabu Magyarországon: a kívül állók és az intézmények legtöbbször az áldozatokat hibáztatják és büntetik. Sorozatunk első részében a „zaklatással” és a „könnyű testi sértéssel” foglalkozunk.


Biztos hisztis az a nő, ez váltja ki a férj agresszióját. Miért nem lép ki a helyzetből a feleség, ha veri a férje? Egy pofon minden családban elcsattan, mit problémázik az a nő? Mi, a hatóság nem lépünk közbe, amíg vér nem folyik. Ha legközelebb bántalmazzák, akkor telefonáljon kedves hölgyem, rajtakapjuk a bántalmazót, és elindítjuk a megelőző eljárást. A fojtogatás nyoma nem látszik, tehát nem állapítunk meg bűncselekményt.

A fenti mondatok abszurd drámába illenek, pedig a valóságban hangoztak, hangoznak el, méghozzá elég sűrűn. A Patent (Patriarchátust Ellenzők Társasága) egyesület szerdai sajtótájékoztatójából kiderült, Magyarország patriarchális társadalom, nem szívesen foglalkozik a családon belüli, nőket ért erőszakkal. A gyámügy, a rendőrség, a pedagógiai intézmények és a bíróság is hárít. Vagy nem hisznek a nőnek, vagy eljelentéktelenítik problémáját. Nem ritkán végül még az áldozatot sújtják pénzbírsággal.