A fejlett országokban sem érzik biztonságban magukat a nők

A Gallup 143 országra kiterjedő kutatása szerint, bár a fejlett országokban rendre jobb a közbiztonság, mint a fejlődő régiókban, ebből nem következik, hogy a nők és a férfiak biztonságérzete egyformán magas lenne. Európában és Magyarországon is lényegesen több férfi érzi biztonságosnak az éjszakai utcákat, mint nő - olvasható az ELTE Társadalomtudományi Karának hírlevelében.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 17. czefernek.lena

A Gallup 143 országra kiterjedő kutatása szerint, bár a fejlett országokban rendre jobb a közbiztonság, mint a fejlődő régiókban, ebből nem következik, hogy a nők és a férfiak biztonságérzete egyformán magas lenne. Európában és Magyarországon is lényegesen több férfi érzi biztonságosnak az éjszakai utcákat, mint nő – olvasható az ELTE Társadalomtudományi Karának hírlevelében.


Új-Zéland, Málta, Olaszország, Franciaország, Ausztrália és az Egyesült Államok is azon országok között van, ahol a Gallup frissen közölt tanulmánya szerint a legnagyobb a nők és férfiak biztonságérzete közötti különbség. A kutatók szerint ezek az országok a legjobb példák arra, hogy bár az országok fejlettségi szintjének javulásával párhuzamosan együtt jár a közbiztonság  javulása is, ezt a nők és a férfiak nem feltétlenül egyformán tapasztalják.
 
A Gallup vizsgálata szerint világszerte a nők 62, a férfiak 72 százaléka érzi úgy, lakókörnyezetében éjszaka is biztonságosak az utcák. Az alacsony jövedelmű országokban a nők 59, a férfiak 67 százaléka érzi biztonságosnak lakhelyét, a gazdag országokban a nők esetében szintén 59 százalékos ez az arány, de a férfiak esetében már 82.
 
A nemek közötti különbség regionálisan is tetten érhető. A Szahara alatti afrikai országokban relatív alacsony a biztonságérzet: a nők esetében 54, a férfiak esetében 61 százalékos, és így a nemek közötti különbség csak 7 százalékos. Ázsiában szintén 7 százalékos az eltérés, de ott a nők 70, a férfiak 77 százaléka érzi biztonságosnak az éjszakai utcákat. A Közel-Keleten és Észak-Afrikában szintén alacsonyabb a mutató, de a különbség már magasabb: a nők 50, a férfiak 64 százalék érzi magát biztonságban. Az amerikai kontinensen 16 százalékos különbséget mértek úgy, hogy a nők 50, a férfiak 66 százaléka válaszolt pozitívan. A szovjet utódállamokban a legalacsonyabb, 43 százalékos a nők éjszakai biztonságérzete, a férfiaké viszont 60, így az eltérés 17 százalék. A nemek közötti különbség a legtöbb gazdag országot területén tudó Európában a legmagasabb: a nők 55, a férfiak 75 százaléka érzi biztonságosnak az éjszakai utcákat, így az eltérés 20 százalékos.
 
A kutatás szerint a fejlett országokban a számos közbiztonsági intézkedés ellenére megoldatlan probléma maradt a nők elleni erőszak. Új-Zélandon például, ahol az ENSZ szerint a fejlett országok között is különösen súlyos a családon belüli erőszak, a Gallup adatai szerint a nők 50, a férfiak 85 százaléka érzi biztonságban magát, ha éjszaka kell az utcára mennie. A 35 százalékos különbség a legmagasabb a felmérés során lekérdezett államok között. A Gallup adatai szerint 34 százalékos a különbség Málta és Algéria területén is, Olaszországban és Cipruson 28, Franciaországban, az Egyesült Államokban és Albániában 27, Svédországban pedig, ahol a legtöbb nemi erőszakot regisztrálják Európában, 26 százalékkal alacsonyabb a nők biztonságérzete, mint a férfiaké.
 
A vizsgált 143 országból 84-ben mértek kétszámjegyű különbséget, köztük Magyarországon is. Hazánkban a nők 49, a férfiak 67 százaléka érzi lakókörnyezetében éjszakai is biztonságosnak az utcákat.