A gyerekek annyira otthon érzik magukat, hogy elvadulnak

Egy vendéglátóipari egységtől első hallásra furcsának, sőt, öngyilkos ötletnek tűnhet, ha nyíltan felvállalja, hogy az ő vendégterében nem férnek el a gyerekek. Pedig valóban van olyan vacsora, ami nem kimondottan gyerekprogram. Cserébe egyre több kifejezetten gyerekbarát étterem nyílik.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. január 27. Gyarmati Orsolya

Egy vendéglátóipari egységtől első hallásra furcsának, sőt, öngyilkos ötletnek tűnhet, ha nyíltan felvállalja, hogy az ő vendégterében nem férnek el a gyerekek. Pedig valóban van olyan vacsora, ami nem kimondottan gyerekprogram. Cserébe egyre több kifejezetten gyerekbarát étterem nyílik.


Amerikában az elmúlt pár évben lett különösen népszerű az a mozgalom, amely kizárólag felnőttek számára látogatható éttermeket szorgalmaz. Az éttermek húzását sokan üdvözölték, sokan csőddel fenyegető megoldásnak tartották, mondván, senki nem engedheti meg magának, hogy vendégeket riasszon el. Emellett általános gyakorlat, főleg fine dining éttermek esetében, hogy ugyan udvariasan, de kifejezetten jelzik, akár weboldalukon is, hogy egy bizonyos kor alatti gyermekek az éttermet nem látogathatják.

A gyerekek éttermi jelenlétét nehezményezők természetesen Facebook-csoportot is létrehoztak, ahol a rendszeres Honey booboo részek ajánlása mellett kitérnek a mindenképpen látogatásra érdemes, gyerekmentes helyekre is. Az általunk megkérdezett szakemberek szerint vannak olyan éttermek, ahol a gyerekek távoltartása érthető, és nem csak a gyermektelenek vagy gyermekeik nélkül érkezők, de a szülők és a gyerekek érdekeit is szolgálja.

Harmath Csaba (a Larousse gasztronómiai lexikon magyar kiadásának egyik lektora, gasztronómiai szakíró) szerint: “A kisgyerekek általában sehol sem illenek bele a fine dining műfajba, tudomásul kell venni, hogy ez két külön világ. Egy ilyen étteremben a vacsora három-négy órát is igénybe vehet, a legtöbb gyerek ezt nem bírja ki, ami természetes, a gyerekek unják ezt. A séfek nem készülhetnek külön gyerekmenüvel egy ilyen helyen, márpedig sok gyerek nem eszik meg mindent, amit elé raknak. Egyébként fontos azért különbséget tenni gyerek és gyerek között. Láttam én már három Michelin-csillagos étteremben hat-nyolc éves nagypolgári úrfit szépen kiöltöztetve, egy szó nélkül ette a vacsorát a családdal.”