„A hapsik lelépnek” – A nyílt örökbefogadás lehetőségei

Évente hatvannál is több nyílt örökbeadásban segít a Gólyahír Egyesület, melynek elnöke élénken üdvözöl minden olyan jogszabályváltozást, mely megkönnyítheti a gyermekek családba kerülését. Mórucz Lajosné szerint a jelenlegi szabályozás még mindig inkább „szülővédő”, noha a gyermekeket kellene védeni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. január 26. szabo.daniel

Évente hatvannál is több nyílt örökbeadásban segít a Gólyahír Egyesület, melynek elnöke élénken üdvözöl minden olyan jogszabályváltozást, mely megkönnyítheti a gyermekek családba kerülését. Mórucz Lajosné szerint a jelenlegi szabályozás még mindig inkább „szülővédő”, noha a gyermekeket kellene védeni.


Legutóbb két esztendeje, legközelebb pedig 2014 januárjában egyszerűsödnek az örökbefogadás szabályai. Egy év múlva életbe lép, hogy nem lehet nevelőotthonokba beadni 12 évesnél fiatalabb gyereket. Az a cél, hogy e helyett nevelőszülőkhöz, családba kerüljenek majd. Noha az egyesületüket ez szorosan nem érinti – hiszen ők csak nyílt örökbefogadásban segítenek – üdvözli a döntést a Gólyahír vezetője, hiszen szerinte is az a cél, hogy minden egyes gyermek családban nőjön fel.
Móruczné Gabriella hangsúlyozta, hogy országosan is rengetegen várnak gyerekre csak a Gólyahírnél jelenleg mintegy négyszázan, hogy szülőkké válhassanak. Ha az állami rendszerbe bekerülő gyerekeket könnyebben lehet örökbe fogadni, az is nagyon jó, hiszen az örökbefogadók közül nem mindenki elég fiatal ahhoz (45 év alatti), hogy újszülöttet kaphasson – mondta.

Az évi hatvannál is több örökbeadást közvetítő szervezet – és a civil szervezetek általában – csak nyílt örökbefogadást közvetíthetnek, amiből következik, hogy alapvetően a krízisbe került várandós kismamákat segítik. Végigkövetik a terhesség időszakát, összekötik az örökbeadó és fogadó családot, illetve akkor is segítenek, ha az először örökbeadás mellett döntő anya mégis úgy határoz, szeretné a nehézségei ellenére is felnevelni a gyermekét.  A döntés – hangsúlyozta – kizárólag az anyáé.

Családból családba

A gyakorlatban mindez úgy működik, hogy amikor az anya a szülést követően hazajöhet a kórházból, az útja az örökbefogadókkal együtt a gyámhivatalba vezet. Itt írják alá a papírokat, vagyis 5-7 napos korukban már az új családjukban vannak, vagyis egyetlen napot sem töltenek az állami nevelőintézményben. Ez Móruczné szerint a lehető legjobb megoldás.

„A hapsik simán lelépnek”

Az örökbeadásra két gyakori ok van. Az első főképp anyagi: nincs lakhatása, nincs jövedelme, illetve nincs párja az édesanyának, hisz – ahogyan Móruczné fogalmaz – „ a hapsik simán lelépnek”. Egyedül egy nő gyesből, családi pótlékból nem tud felnevelni albérletben egy gyereket, ezt talán nem kell magyarázni – tette hozzá. Vannak persze anyaotthonok, ahova elvben mehetnének, de nem elegendő számú, illetve ott is csak egy évig maradhatnak – jegyezte meg.
Az örökbeadások másik fő oka – és talán ez a gyakoribb valamivel – a diákanyák: sokan esnek teherbe iskolaéveik alatt, a nevelést viszont nem tudják vállalni.

Életre szóló döntés

Miután a Gólyahír 13 év alatt mintegy 640 örökbeadásnál segédkezett, pontosan tisztában vannak azzal, mennyire meghatározó döntés gyermeket örökbe adni és fogadni. Nagyon ritkán, de van rá példa, hogy az „utolsó pillanatban”, a szülést követően a vér szerinti anya meggondolja magát, de alapvetően az a tapasztalat, hogy aki a terhessége alatt ilyen döntésre jut, az már nem változtat ezen a szülést követő pár napban. Aki mégis így határoz, megsegítik, ahogyan annak is, aki esetleg „megbánja” döntését.

A hatályos törvényi szabályozással kapcsolatban a Gólyahír vezetője hangsúlyozta annak ellenére, hogy mindkét félnek ez lenne előnyös, a szabályozás szülővédelmi és nem gyermekvédelmi. Ma a vér szerinti szülőt egészen addig megilleti a gyermekéhez való joga, amíg félévente legalább egyszer meglátogatja a nevelőotthonban. Ennek az elégtelenségét talán nem kell magyarázni – summázta.

Hasonló az álláspontjuk a főképp kórházaknál megtalálható inkubátorokkal kapcsolatban is, ahová bárki névtelenül beteheti újszülöttjét. „Inkubátor-ellenesek vagyunk, hiszen egy otthagyott gyermek soha nem tudhat meg semmit a családjáról, még arról sem, pontosan mikor született, teljesen gyökértelen lesz, ezért arra bíztatjuk az anyákat, hogy semmiképp se ezt az utat válasszák, inkább keressenek fel egy civil szervezetet! A gyermekével biztosan így teszi a legjobbat” – fogalmazott.

Az örökbefogadás menetéről egyéb információkat itt talál.