A jog mindenkié?

Minden péntek délután hiánypótló szolgáltatást vehetnek igénybe a rászorulók a Blaha Lujza téren. Az Utcajogász program keretében önkéntes jogászok segítenek főleg hajléktalan embereknek mindennapi problémáik megoldásában, eligazodni a bürokrácia útvesztőiben. Kik ők?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 19. szabo.daniel

Minden péntek délután hiánypótló szolgáltatást vehetnek igénybe a rászorulók a Blaha Lujza téren. Az Utcajogász program keretében önkéntes jogászok segítenek főleg hajléktalan embereknek mindennapi problémáik megoldásában, eligazodni a bürokrácia útvesztőiben. Kik ők?


A Város Mindenkié (AVM) csoport 2009 augusztusában alakult.A hajléktalan tagokkal is rendelkező civil szervezet célja az otthon nélkül élő, társadalomból kirekesztett emberek érdekvédelme. Számos akcióval hívták fel a figyelmet a hajléktalanság problémájára, tiltakoztak élőlánccal egy család kilakoltatása ellen, tüntettek önkormányzati hivatalok előtt, továbbá rendszeresen felszólalnak a szociális bérlakások építése és a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalása mellett.
Az Utcajogász programot 2010 nyarán indította el az AVM. A program keretében önkéntes jogászok minden péntek délután háromtól ötig ingyenes ügyfélfogadást tartanak olyan embereknek, akik egyébként nem engedhetnék meg maguknak a jogi segítséget.

Heti pár munkaóra ráfordítást jelent “utcajogászkodni”- mondja Somogyvári Zoltán, aki főállásban egy jogvédő szervezet munkatársa, önkéntesként pedig utcajogász a program indulása óta. Rajta kívül még öt főből áll a csapat. Négy ember váltásban fogadja az ügyfeleket a Blaha Lujza téren, egy szakértő pedig az irodájából telefonon keresztül segít a bonyolultabb esetekben, néz utána a jogszabályi háttérnek.

Nem csak hajléktalanok keresnek meg minket, sok az ingatlannal kapcsolatos ügy, például a közüzemi, lakbér díjtartozás miatt indított eljárás, vagy a főbérlő és albérlő közötti jogvita. Sikerült már kilakoltatást is megakadályoznunk, egy ügyvédként dolgozó utcajogász tagunk elkísérte az ügyfelet az önkormányzathoz a kilakoltatás napján és beszélt az ügyintézővel. A jogi képviselő jelenléte elég volt, hogy komolyan vegyék a panaszost, és ne zavarják el úgy, hogy érdemben nem is foglalkoztak az ügyével – mutat rá Somogyvári.

A hajléktalanok legtöbbször az ellátórendszerrel kapcsolatos problémákkal – például az igazgatónak joga volt-e kirakni a szállóról – és hatósági ügyekkel fordulnak az utcajogászhoz. A rendőrség és a közterület-felügyelet szívesen bírságolja apróságokért több tízezer forintra a hajléktalan embereket – hangsúlyozza. Ilyenkor nem tudunk sok mindent tenni, írunk egy kérvényt a bíróságnak, hogy fél évvel később fizethesse be a büntetést, így el tudjuk kerülni, hogy börtönbe kerüljön.

Az esetek nagy részében megoldhatatlan ügyekkel fordulnak hozzánk. Tanácsot tudunk adni, bírság esetén halasztást tudunk kérni, segítünk felgöngyölíteni az ügyet a hivataloknál, hivatalos szerveknél. Jogi képviseltet azonban nem tudunk vállalni, nincs rá kapacitásunk. Ha olyan üggyel találkozunk, aminek van keresni valója a bíróságon, akkor a Nép Ügyvédje hálózathoz továbbítjuk- magyarázza Somogyvári. Ezt a több, mint száz fős hálózatot pártfogó ügyvédek, irodák alkotják, szolgáltatásaik az ügyfélnek ingyenesek, az államnak óránként 3-4 ezer forintot számláznak.

Az a tapasztalatunk viszont – folytatja -, hogy a legtöbb ügyvéd nem túl lelkes, és a hajléktalanoknak is jelentős költség végigtelefonálni egy hosszú listát. A közeljövőben ezért szeretnénk közvetlen kapcsolatot kiépíteni lelkiismeretes, a szegény embereket is komolyan vevő ügyvédekkel – fűzi hozzá.

Más vonalon is terveznek kapcsolatépítést: az egyik utcajogász egy jól menő nemzetközi ügyvédi iroda budapesti kirendeltségénél dolgozik, munkáltatója pedig vállalta, hogy pro bono vállal jogi képviseletet.

A jövőben több helyszínen és időpontban is jelen szeretnének lenni az Utcajogásszal, ezért toborzást indítottak. Olyan jogot végzett, vagy diploma előtt álló joghallgatókat várnak, akik önkéntesként szívesen segítenének hajléktalan embereknek. A jelentkezőknek két napos képzést szervez az AVM, ahol megismerkedhetnek a leggyakrabban előforduló ügyekkel, problémákkal.