A kormány által alkalmazott nők több gyermeket vállalnak

Az elmúlt tizennégy évben gyermeket szülő máltai nők fele kényszerült arra, hogy válasszon az anyaság és a karrier között, részben a munkavállaló nők számára nyújtott támogatás hiánya miatt, derül ki egy tanulmányból - írja a The Times of Malta.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 30. czefernek.lena

Az elmúlt tizennégy évben gyermeket szülő máltai nők fele kényszerült arra, hogy válasszon az anyaság és a karrier között, részben a munkavállaló nők számára nyújtott támogatás hiánya miatt, derül ki egy tanulmányból – írja a The Times of Malta.


Az angol nyelvű, kormányközeli máltai lap cikke szerint a tények következményeként az alacsony termékenységi ráta tovább hanyatlott, egy nőre napjainkban mindössze 1,4 gyermek jut. Más európai országoktól eltérően, ahol a gyermekvállalás és a nők foglalkoztatottsága következetesen pozitív, Málta eredményei mindkét téren “ijesztően” gyengék.

Ha nem történnek drasztikus változások, a lakosság az elkövetkezendő 45 évben megfeleződhet. A tanulmány egyik szerzője, Anna Borg, az egyetem Munkaerő-tanulmányok Központjából, úgy véli, hogy a riasztást fokozni kell. Dr. Borg elmagyarázta, hogy az évek során, a nők részvételi aránya a munkaerőpiacon növekedni kezdett ugyan, ám azon az áron, hogy a termékenység tovább csökkent.

Ugyanakkor a lap megjegyzi, hogy a tanulmány kitér arra is, hogy a kormány által alkalmazott nők, több gyermeket vállalnak, mint azok, akik például a gyártás dolgoznak, köszönhetően az előbbiek számára létesített családbarát intézkedéseknek.

Egyértelmű, hogy ahol rugalmasság van, több csecsemő születik, mint a kevésbé nagyvonalú magánszektorban, ahol a nők 90 százaléka tevékenykedik.