A kultúra határozza meg viszonyunkat a családhoz

A kultúra szerves részét képezi az élet összes területének: része az elöregedő társadalmunknak, befolyásolja hogyan gondolkodunk a nemi egyenlőség szükségességéről vagy éppen a dolgozó osztály gazdasági válság okozta küzdelméről. Minden bizonnyal a kultúra az, ami meghatározza a látásdmódunkat nyugdíjazásról, az anyák és apák szerepéről, a hátrányos megkülönböztetésről,  a családi felelősségről és a rugalmas munkaidőről.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 30. czefernek.lena

A kultúra szerves részét képezi az élet összes területének: része az elöregedő társadalmunknak, befolyásolja, hogyan gondolkodunk a nemi egyenlőség szükségességéről, vagy éppen a dolgozó osztály gazdasági válság okozta küzdelméről. Minden bizonnyal a kultúra az, ami meghatározza a látásdmódunkat nyugdíjazásról, az anyák és apák szerepéről, a hátrányos megkülönböztetésről,  a családi felelősségről és a rugalmas munkaidőről – írja a Huffington Post.


Az internetes újság kommentárja ismerteti a brit Sloan Network panel találkozó eredményeit, amelynek során a résztvevők állami munka- és családpolitikát illető megfigyeléseiket ismertették. Szó volt a férfiak gyermekgondozásban való részvételének átalakítási kihívásairól, a nők helyzetéről, mint fizetett munkaerő és arról, milyen negatív befolyással van a gyengébbik nem karrierkilátásaira a nemi egyenlőtlenség. Napirendre kerültek a családtervezés időzítésének új mintái, a gazdaság merev munka- és karriermodelljei okozta feszültségek, és a multinacionális vállalat munka- és családi programjainak a különböző és néha ellentmondásos nemzeti munkahelyi- és családpolitikai intézkedések keretében történő megvalósításának logisztikái. A cikk szerint ezeken a területeken az a közös, hogy a kultúra egy fontos tényező a munka- és családpolitikai modellek megvalósítása és használata során.

Ennek alátámasztására az újság a konferencia egy bemutatott példáját ismerteti. Például, ha egy társadalomban a szülői szabadság intézménye nem-semleges, akkor inkább nők fogják igénybe venni azt. Ha a szülői szabadság fizetett intézmény, a nők aránya (szintén) nagyobb. Csak ha az apákat bevonják és ösztönzik a szülői szabadsággal foglalkozó politikák, akkor fog a létszámuk (arányuk) növekedésnek indulni. Ez rámutat, hogy a kultúrának, illetve annak a módnak, ahogy a kultúra kölcsönhatásba lép a politika által meghatározott struktúrákkal, nagyon nagy hatása van életünkre.