A menekültek közel fele gyermek

Menekültek Világnapja - Menekültnek tekintünk minden olyan embert, aki üldöztetés, fegyveres harc, általános erőszak és az emberi jogok megsértése miatt kényszerül elhagyni hazáját. Ma elsősorban rájuk, azaz világszerte mintegy 43 millió emberre figyelünk, akik otthonukon kívül kell, hogy éljenek. Becslések szerint a menekülteknek közel fele gyermek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 20. szabo.daniel

Menekültek Világnapja – Menekültnek tekintünk minden olyan embert, aki üldöztetés, fegyveres harc, általános erőszak és az emberi jogok megsértése miatt kényszerül elhagyni hazáját. Ma elsősorban rájuk, azaz világszerte mintegy 43 millió emberre figyelünk, akik otthonukon kívül kell, hogy éljenek. Becslések szerint a menekülteknek közel fele gyermek.


Minden nap, valahol a világon, gyermekek ezrei hagyják el otthonukat, mert az veszélyessé vált számukra, mert ha otthon maradnának, akkor rosszul bánnának velük, az életük is veszélybe kerülne vallásuk, nemzetiségük, vagy akár szüleik politikai meggyőződése miatt. Néha azért is menekülniük kell, mert az ország, ahol élnek, háborúba vagy polgárháborúba keveredett. Megannyi ok, amit a kisgyermekek általában nem is értenek. Csak azt tudják, hogy félnek és hogy futniuk, menekülniük kell, azzal a néhány dologgal, amit éppen kézbe tudnak venni.

A menekült gyermekeknek nincs többé otthonuk, sem hazájuk. Néha még a családjukat is elveszítik. Ők olyan gyermekek, akiknek a gyermekkorát végérvényesen tönkretették.

Az ő számukra az elsődleges és legfontosabb a biztonság és a menedék. Legyen egy hely, ahol élelemhez juthatnak, ahol megpihenhetnek, ahol fedél van a fejük felett, és ahol felkészülhetnek az előttük álló nehéz időszakra. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és az UNICEF együttes erővel törekszik arra, hogy javítson ezeknek a gyermekeknek a helyzetén, hiszen az életüket meghatározó menekülés tragikus élménye, a tanulás hiánya, a szegénység, a kiszolgáltatottság, az utazás viszontagságai különösen sérülékennyé teszik őket.

Az UNICEF szakmai támogatásával az elmúlt években kidolgozásra került az ENSZ Gyermekjogi Egyezmény 3. cikke szerinti “gyermekek mindenek felett álló érdekének” biztosítását lehetővé tevő protokoll és szakmai módszertani segítség.

A családjuktól elszakadt, árva, vagy embercsempészekre bízott gyerekek különös gondoskodást igényelnek. Egyes statisztikák szerint Közép-Európában a menedékkérelmeknek évente átlagosan 2–3%-át nyújtják be kísérő nélküli kiskorúak és felnőtt hozzátartozóiktól elszakított gyerekek. Egyes országokban, például Magyarországon vagy Szlovéniában ez az arány néha a 7–10%-ot is eléri.

Az ő esetükben például különösen fontos lenne, hogy a hatóságok ne zárják be és ne tartsák fogva a felnőtt családtagjaiktól, hozzátartozóiktól elszakított gyerekeket, illetve hogy tegyék lehetővé számukra a családegyesítést – ha az az ő érdeküket szolgálja. Magyarország számára jelenleg ez jelenti az egyik legnagyobb kihívást ezen a területen.

Az UNICEF Magyar Bizottsága a gyermekjogok széleskörű ismertté tételével, a gyermekek mindenek felett álló érdekének biztosítása mellett száll síkra a menekültjog területén is – hangsúlyozva hogy a menekült gyermek is elsősorban gyermek és csak másodsorban menedékkérő, vagy kísérő nélküli kiskorú.