A munka ünnepe: van-e a kismamának joga GDP-t termelni?

Lejárt a gyes, mostantól mehetnék vissza dolgozni. De sajnos nincs hova, mivel még a terhesség alatt lejárt a határozott idejű szerződésesem, és nem is lett meghosszabbítva, mert megszűnt az a hírportál, aminek dolgoztam. A szülés előtt így kb. egy hónapot munkanélküli voltam, de akkor ez senkit nem érdekelt. Most viszont emiatt szívok.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 02. Gyarmati Orsolya

Lejárt a Gyes, mostantól mehetnék vissza dolgozni. De sajnos nincs hova, mivel még a terhesség alatt lejárt a határozott idejű szerződésesem, és nem is lett meghosszabbítva, mert megszűnt az a hírportál, aminek dolgoztam. A szülés előtt így kb. egy hónapot munkanélküli voltam, de akkor ez senkit nem érdekelt. Most viszont emiatt szívok.


Körülbelül egy éve keresek munkát, olyat, ahol bejelentenek, és a fizetésem minden fillére után fizetem én és a munkáltatóm is a járulékokat. Egyszerűen nem jön össze. Mivel főként újságírói, szerkesztői, szövegíró tapasztalatom van, s ezt alkalmi jelleggel is lehet csinálni, már kb. két éve irogatok online és nyomtatott felületre. Van egy életmód-blogom is már több mint fél éve, nagyszerű látogatottsági adatokkal (havi 10-25 ezer közötti), de ezek sajnos csak első hangzásra tűnnek olyan jó dolognak. A valóságban ezek a megbízások alkalmi jellegűek: van, hogy hónapokig semmi, de a legjobb esetben is havi pár tízezer forintnál nem jelentenek többet. Mindezért lényegében a pénzen kívül semmit nem kapok cserébe.

Nem jár szabadság, táppénz, nyugdíj, a leendő gyerekem utáni Gyed-be nem számít bele, sokszor késő este, éjszaka kell a gépnél ülnöm. A legtöbb esetben a megbízóval személyesen még akkor sem találkozom, ha hosszú távú, több hónapos munkáról van szó. Most, hogy már két éve az otthonom a munkahelyem, és a „fizetésem” is hektikus, nincs normális munkaidőm, nincsenek munkatársaim. Már nagyon szeretnék olyan helyen dolgozni, ahova fel kell szépen öltözni, be kell járni, a kollégákkal lehet ebédelni, és munka után haza kell menni. Törekszem a változatosságra, reggelente szépen kirittyentem magam, amikor beviszem a kisfiam a bölcsödébe, rendszeresen változtatom a „székhelyemet”: nappali, háló vagy az étkező jöhet szóba.