A nagymama a hosszú élet titka

A nagymamai szerepnek köszönhetően él az ember jóval hosszabb ideig, mint legközelebbi rokonai, a csimpánzok és más nem-ember főemlősök - erősítették meg a nagymama-hipotézist ausztrál és amerikai kutatók egy szimulációs kísérlet eredményei alapján.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 26. bencze.aron

A nagymamai szerepnek köszönhetően él az ember jóval hosszabb ideig, mint legközelebbi rokonai, a csimpánzok és más nem-ember főemlősök – erősítették meg a nagymama-hipotézist ausztrál és amerikai kutatók egy szimulációs kísérlet eredményei alapján.


A statisztikusokból és antropológusokból álló kutatócsoport a szimuláció során egy olyan virtuális közösséget hozott létre, amelyben az átlagos élettartam a főemlősökéhez volt hasonló, majd a rendszerhez hozzáadták az unokáik nevelésében aktívan részt vevő nagymamákat. A közösség tagjainak várható élettartama evolúciós léptékkel rövid időn belül megduplázódott.

A Proceedings of the Royal Society B szaklapban közölt eredmények az úgynevezett nagymama-hipotézist támasztják alá. A hipotézis szerint az emberi nők, ellentétben más fajok nőstényeivel, azért élnek még hosszú évekig termékeny időszakuk után, mert a nagymamák segítenek az utódok gondozásában. Azok a családok, amelyekben a nők megérték a nagymama-kort, evolúciós előnyre tettek szert, így a hosszabb élettartam elterjedhetett a populációban.

Nagymama nélkül nincs ebéd

A kutatást vezető Kristen Hawkes, a Utahi Egyetem kutatásvezető antropológusa akkor kezdett érdeklődni a nagymama-hipotézis iránt, amikor a tanzániai vadászó-gyűjtögető hadza törzset tanulmányozta. Ebben a törzsben a nők a menopauza után is keményen dolgoznak, például fontos táplálékforrásnak számító, nagy gumókat ásnak ki a földből, ami a gyerekek számára túl nehéz lenne. Hawkes és munkatársai azt találták, hogy a gyerekek egészsége és jólléte statisztikailag összefüggött az anyjuk munkabírásával – egészen addig, amíg az anyának újra gyermeke nem lett. Ezután a nagytestvér egészsége a nagymama munkájának hatékonyságával függött össze.