A népszerűtlen iskolák járnak jól a sok elsőssel

Véget vet a "szeret még játszani a gyerek, hagyjuk az óvodában" korszaknak az új köznevelési törvény, hiszen helyet követelő háromévesek hada dörömböl jövőre az óvodák kapuján. Az óvodavezetők szerint felesleges pánikot kelteni, eddig is egyezségre tudtak jutni a szülők és a pedagógusok arról, hogy a gyerek elég érett-e az iskolára. Az iskolák egy részének pedig egyenesen jól jön majd a sok új elsős, a körzeti iskolák bajban lehetnek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 25. szabo.daniel

Véget vet a “szeret még játszani a gyerek, hagyjuk az óvodában” korszaknak az új köznevelési törvény, hiszen helyet követelő háromévesek hada dörömböl jövőre az óvodák kapuján. Az óvodavezetők szerint felesleges pánikot kelteni, eddig is egyezségre tudtak jutni a szülők és a pedagógusok arról, hogy a gyerek elég érett-e az iskolára. Az iskolák egy részének pedig egyenesen jól jön majd a sok új elsős, a körzeti iskolák bajban lehetnek.


“Eleve annyi gyerek jelentkezik hozzánk, ami meghaladja a férőhelyek számát, így ha több beiratkozó jön tavasszal, akkor sem kell igazán új helyzettel szembenéznünk” – nyugtázta meglehetősen higgadtan az egyik belvárosi általános iskola igazgatója a jövő januártól életbe lépő új köznevelési törvény hozta változásokat. A módosítások értelmében ugyanis jövő szeptembertől már azok a gyerekek is tankötelesek, akik csak augusztus 31-én lesznek hatévesek, várható tehát, hogy jóval többen kezdik majd meg az általános iskolát. Korábban ez a határidő május 31-e volt. Az óvodavezetőknek, illetve a szakértői bizottságnak azonban megmarad a lehetősége, hogy ha a gyerek nem áll készen, még egy évet az óvodában tartsák. Az új köznevelési törvény módosítja a tankötelezettség időtartamát is: az óvodai nevelés hároméves kortól kötelező, a felső korhatár pedig 16 évre csökken.