A politika hallgat a családokról

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 16. bencze.aron

A család, mint választási kampánytéma, láthatóan nem vonzó. Kit lehetetne Svájcban az urnákhoz csalni azzal, hogy emlékeztetik arra, hogy hátrányos helyzetben vagyunk a kiegészítő gyermekfelügyelet, a hiányzó nevelő-intézetek vagy család és hivatás az összegyeztetöségének (összeegyeztethetetlenségének) vonatkozásában? A svájciak többségét aligha – írja a Basel online. A pártok mindenesetre így gondolkodnak, és a választási harcban inkább olyan jelmondatokat tűznek zászlaikra, mint a “Megállítani a tömeges bevándorlást!” vagy az “Atom-kiszállás: persze!” Amelyek félelmekkel kapcsolatosak: a bevándorlási hullámtól és a fukushimaihoz hasonló katasztrófától.


A cikk sajnálatát fejezi ki, hogy a svájci választási kampányban a pártok családpolitikai ígéreteikből nem kívánnak tőkét kovácsolni, egyúttal rámutat, hogy kevés téma érinti ennyire közvetlenül svájciak ilyen nagy tömegét. Több mint a családok fele azon a véleményen van, hogy Svájc nem gyermekbarát állam. A legtöbb szülő nagy szükségét látja a gyermek-elhelyezési- és nevelő-intézeti kínálat kiépítésének. A keresztény-demokraták (CVP), a social-demokraták (SP), az ún. “zöldliberálisok” (GLP) és a zöldek erősítenének a kiegészítő gyermekfelügyelet terén a következő törvényhozási időszakban, míg a nemzeti-konzervatív Néppárt (SVP), a protestáns-keresztény evangéliumi néppárt (EVP), a szabaddemokrata (FDP) és a Néppártból korábban kiállt polgári demokraták programjában kevés szó esik a családok esetleges tehermentesítéséről.

A cikk szerint a joboldali pártok (SVP, FDP) nem érdeklődnek a család iránt, annak saját felelősségét hangsúlyozzák, és kivonnák belőle az államot – kivéve a hagyományos családok támogatását az előbbi párt esetében. A szociál-demokraták (SP) és a keresztény-demokraták (CVP) négyszer, illetve háromszor annyi előterjesztéssel éltek a törvényhozásban ebben a témában. A család és hivatás összeegyeztethetőségének előmozdítása mellett is ez a két part száll síkra, a keresztény-demokraták például apai-szülői szabadságot követelnek a katonai továbbképző tanfolyamok helyett, a szoc-demek pedig a kisgyermekes anyák és apák meghatározott munkanapszámának hívei.