A politika is aggódik a nőinkért

Április 1-jétől miniszteri biztost nevezett ki Matolcsy György a nők munkaerő-piaci helyzetének javítása érdekében. A posztot betöltő Szalai Piroska szerint kulcskérdés, hogy minél több nőt foglalkoztassanak atipikus formában, enélkül mind a gazdaság, mind a gyermekvállalás továbbra is lejtmenetben marad.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 04. szabo.daniel

Április 1-jétől miniszteri biztost nevezett ki Matolcsy György a nők munkaerő-piaci helyzetének javítása érdekében. A posztot betöltő Szalai Piroska szerint kulcskérdés, hogy minél több nőt foglalkoztassanak atipikus formában, enélkül mind a gazdaság, mind a gyermekvállalás továbbra is lejtmenetben marad.


A Nemzetgazdasági Minisztérium új miniszteri biztosa évek óta meghatározó alakja a felnőttképzésnek (Perfekt Power Kft. a Brian Tracy International magyarországi képviselete), alapítása óta főszerkesztője a CEO Magazinnak, illetve szakmai igazgatója a Lifelong Learning Alapítványnak. Személyéről a tárca szakállamtitkára annyit mondott: szakmai és emberi kvalitásait tekintve őt találták a legalkalmasabbnak.

Abban Szalai Piroska és Czomba Sándor is egyetértett, hogy a hat hónapos megbízás időtartama látlelet készítésére lesz csupán elég, a valód, mérhető eredményekhez akár hosszú évekre is szükség lehet. Kérdésünkre a miniszteri biztos hangsúlyozta, a foglalkoztatottság alacsony szintje nem újkeletű probléma, hiszen a rendszerváltás óta küzd ezzel az ország. Mint mondta, először 2008-ban, a gazdasági válság kitörésével lehetett nagyobb aktivitást érzékelni a témában, ám az igazi áttörést 2010 hozta, amikor a válság elmélyült.

Feladatáról szólva Szalai Piroska kijelentette, átfogó, az eddig fellelhető civil és szakmai felméréseket, javaslatokat is felhasználó elemzést kell készítenie, amely összefoglalja mindazokat a tényezőket, amelyek gátolják a nők munkaerő-piaci jelenlétét.

Az Európai Unióban 100 nő közül 58 dolgozik, 18-an részmunkaidőben, míg idehaza 51-ből mindössze négy nőt foglalkoztatnak atipikusan. A biztos szerint nagyon fontos, hogy Magyarország a következő években úgy kerülhessen el a nők foglalkoztatását tekintve sereghajtó pozícióból, hogy ne a teljes munkaidőben dolgozókból legyen részmunkaidős, hanem új munkahelyek jöjjenek létre. Ehhez – hangsúlyozta – szükséges a gyermekfelügyeleti lehetőségek bővítése, a munkaerő-piaci diszkrimináció csökkentése, illetve a felnőttképzés bővítése is.

Ugyancsak fontosnak nevezte Szalai Piroska, hogy a ma inaktívak ne “termelődjenek újra”, ne történhessen meg, hogy még egyszer olyan generáció nőhessen fel, aki a családban nem látott dolgozni senkit.

A biztos jó együttműködésre számít civil és szakmai szervezetekkel is, valamint erős kommunikációs jelenlétet tervez a következő hónapokban.

A sajtótájékoztatón Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár azt hangsúlyozta: több évtizedes lemaradást kell pótolni a foglalkoztatás területén, nem pusztán a nők, hanem a fogyatékkal élők, a pályakezdők, a gyesről és gyedről visszatérő szülők foglalkoztatási arányának javítása terén is. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy a kormányzat a részmunkaidősöket foglalkoztatóknak nyújtott járulékkedvezménnyel és a Start Bónusz-kártyával is ezt kívánja orvosolni, a biztos munkája ezt a sort folytatja.

(Fotó: kormany.hu – Árvai Károly)