A szeretethormon segít felépülni szülés után

A szülés utáni krónikus fájdalmat akadályozhatja meg az oxitocin, állítja két új kutatási eredmény.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 12. Gyarmati Orsolya

A szülés utáni krónikus fájdalmat akadályozhatja meg az oxitocin, állítja két új kutatási eredmény.


Az első kutatás során a tudósok 1200 nőt kérdeztek meg szülésük után. Azok közül, akiknek komoly fájdalmai voltak, csupán 1,8 százalékuk számolt be arról, hogy fél év múlva éreztek még fájdalmat, és csak 0.3 százalékuk panaszkodott egy év elteltével is.

“A tanulmány alapján valószínűleg létezik egy védőmechanizmus, amely a szülés alatt aktivizálódik, hogy megvédje az anyát a krónikus fájdalomtól”, mondja Dr. James Eisenach, az egyik amerikai kórház nőgyógyász professzora. “A laboratóriumban a szülés, vagy más műtéti beavatkozás után fellépő krónikus fájdalmat megakadályozó természetes folyamatokat igyekeztünk analizálni azért, hogy mi is alkalmazni tudjuk a “módszert” terápiás, megelőző céllal.”

Egy párhuzamosan folyó másik kutatás során kiderült, hogy a szervezetben termelődő oxitocin hormon, azaz a szeretethormon szintjének emelkedése az agyban és a gerincvelőben szülés után megvédi az anyákat a krónikus fájdalom kialakulásától, írja a Health magazin.

“Az oxitocin rendkívül fontos az anya és az újszülött baba közötti kötődés, a bizalom, a szeretet kialakulása szempontjából”, mondja Eisenach. “Az eredmények azt mutatják, hogy ugyanez a hormon segít abban is, hogy az anyák felépüljenek a gyermekszülés okozta fájdalomból.”

A cikk társszerzője, Dr. Cynthia Wong, a Chicagoi Northwestern Egyetem munkatársa rámutatott: “mindkét tanulmány segített abban, hogy jobban megértsük a szülés után kialakuló krónikus fájdalmat.”