A szülést nem elszenvedni kell! – videó Geréb Ágnessel

Május 31-én rendezik meg Hágában a Szülés mint emberi jog című konferenciát. Többek között ennek kapcsán született meg a Freedom for Birth, vagyis a Szabadság a szülésnek című film, amelynek bemutatója már látható. A filmet Toni Harman és Alex Wakeford jegyzi, akik a One World Birth alapítvány létrehozói. Az alkotás célja, hogy a szülés a kórházak “kezéből” ismét az édesanyákéba kerülhessen vissza, és hogy minden ország szülő anyáinak joguk legyen ott és úgy világra hozni gyermeküket, ahogy és ahol nekik tetszik.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 29. Gyarmati Orsolya

Május 31-én rendezik meg Hágában a Szülés, mint emberi jog című konferenciát. Többek között ennek kapcsán született meg a Freedom for Birth, vagyis a Szabadság a szülésnek című film, amelynek bemutatója már látható. A filmet Toni Harman és Alex Wakeford jegyzi, akik a One World Birth alapítvány létrehozói. Az alkotás célja, hogy a szülés a kórházak “kezéből” ismét az édesanyákéba kerülhessen vissza, és hogy minden ország szülő anyáinak joguk legyen ott és úgy világra hozni gyermeküket, ahogy és ahol nekik tetszik.


A film számos ügyvéd, jogász, szülész-nőgyógyász, édesanya és egyetemi oktató mellett bábákat, dúlákat is megszólaltat, köztük Geréb Ágnest is, aki huszonkét évnyi munkájával, majd kálváriájával vált a magyarországi otthonszülés emblematikus alakjává.

A One World Birth véleménye szerint egy, a félelmen alapuló, nagyhatalmú intézményesített rendszer ellopta a szülés élményét és jogát az anyáktól. A film célja, hogy visszaszerezze azt. “Eljött az idő, hogy hallassuk a hangunkat,” mondja a filmben Ternovsky Anna édesanya. Elizabeth Procahska emberi jogi ügyvéd így fogalmaz: “Megdöbbentő volt számomra a tárgyalóteremben ülve látni, mennyire igazságtalanul bánnak Ágnessel. Minden nőnek fel kell állnia és harcolnia az otthonszülés jogáért!”

Ina May Gaskin, a The Farm Midwifery Center igazgatója úgy látja,  minden országban abba kéne hagyni az otthon szülni kívánó nők, valamint a nekik segíteni akaró bábák és orvosok üldözését, zaklatását. “Haszontermelő intézménnyé változtattuk a szülést. A folyamatban nagyon sok a félelem, a kapzsiság és a tudatlanság, ez a három pedig rendkívül veszélyes kombináció.”

Sally Tracy bába szerint a gyermekszületés ritmusa egyáltalán nem illik bele egy kórház nyüzsgő, embertelen tempójába, mégis, a legtöbb nő azt a tanácsot kapja, hogy szüljön kórházban. A társadalmak nagy része szinte kötelezőnek érzi, hogy a nők kórházi körülmények között szüljenek, miközben ez nem más, mint nőkön elkövetett erőszak.”

“A szülés nem egy olyan dolog, amit elszenvedni kell,” véli Sheila Kitzinger szociális antropológus, aki szerint az egészségügyi rendszer indokolatlanul vette át az irányítást a nőktől, és éppen ezért tartozik ez a téma az emberi jogok körébe.

Robbie Davis-Floyd kultúrantropológus úgy látja, a technokrata orvosi eljárások az emberi testet gépnek tekintik, a szülést pedig egy mechanikus folyamatnak, amihez mindenféle eljárást be kell vetni, mert az orvosok nem bíznak a test saját módszereiben. “A szülészek nem bátorítják a nőket, hogy hagyatkozzanak a testükre, a kisbabájuk jelzéseire, vagy a szülés folyamatára, mert ők maguk sem bíznak bennük.”

A film alkotói arra kérik azokat, akik látják a bemutatót, hogy egyrészt adakozzanak a film befejezéséhez hiányzó összeg eléréséhez (július 8-ig lehet lehet pénzt küldeni erre a célra, eddig 12.948 dollár jött össze), másrészt segítsenek terjeszteni a videót, hogy egy időpontban a világ ezer különböző helyén levetíthessék azt.