Abortuszellenes a Legfelsőbb Bíróság egyik tagja Amerikában? Megtörténhet!

Megkezdődött Neil Gorsuch, a Donald Trump elnök által a legfelsőbb bíróság tagjának jelölt jogász szenátusi meghallgatása. Először a bírói függetlenségről és az abortuszról kérdezték őt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2017. március 21. Családháló

A 49 éves denveri Neil Gorsuch bírót január végén Donald Trump elnök jelölte a tavaly februárban elhunyt konzervatív főbíró, Antonin Scalia helyére. A szintén elkötelezett konzervatívként számon tartott Gorsuch bírót a szenátus igazságügyi bizottsága hallgatja meg. A nyilvános meghallgatáson néhány tucat ember “Állítsátok meg Gorsuch bírót” feliratú piros trikóban jelent meg.

“A mi feladatunk az, hogy eldöntsük, Gorsuch bíró ésszerű jelölt-e, a többség álláspontját képviselő konzervatív bíró-e, vagy sem” – fogalmazott bevezető beszédében a kaliforniai Feinstein szenátor, aki a többi között az abortusz jogát biztosító Roe/Wade-törvény fontosságát és e törvény életben tartását hangsúlyozta.

A vermonti, ugyancsak demokrata párti Patrick Leah szenátor azt fejtegette:  kíváncsi arra, vajon Neil Gorsuch konzervatív nézetei, például az alkotmány értelmezéséről, “többet jelentenek-e, mint filozófiai nézetrendszer, s politikai programmá is válnak-e”, ami abortuszellenes és a környezetvédelem ellen fellépő bírói döntésekben testesülhet meg.

Neil Gorsuch keddtől kezdi meg álláspontja kifejtését az amerikai társadalmat érintő különböző kérdésekben.

Kinevezésének megszavazása fontos politikai döntést jelentene az amerikai politikai és társadalmi élet számára. A szövetségi legfelsőbb bíróság ugyanis az alkotmánybíróság szerepét tölti be, s mint ilyen, a társadalom egészének életét befolyásoló lényeges kérdésekben hoz iránymutató állásfoglalásokat, döntéseket. Neil Gorsuch kinevezésével a legfelsőbb bíróságban ismét 5:4 arányú konzervatív többség lenne. Ezt egyes kommentátorok az “ideológiai egyensúly eltolódásaként” értékelik.

forrás: MTI