Ad-e kegyelmet Geréb Ágnesnek Schmitt Pál?

Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász kegyelmet kér Schmitt Pál köztársasági elnöktől - közölte Pelle Andrea, a szülész-nőgyógyász védőügyvédje. A strasbourgi emberi jogok európai bíróságához elmennek ha kell. Az LMP boszorkányüldözésről beszél.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 10. Paulik András

Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász kegyelmet kér Schmitt Pál köztársasági elnöktől – közölte Pelle Andrea, a szülész-nőgyógyász védőügyvédje. A strasbourgi emberi jogok európai bíróságához elmennek ha kell. Az LMP boszorkányüldözésről beszél.


Az ügyvéd azt mondta: nem várta, hogy fellebbezésüknek helyt adva felmentik védencét, de arra nem számított, hogy letöltendő fogházbüntetésre ítélik Geréb Ágnest. Arra pedig különösen nem számított, hogy az ítéletet még súlyosítják is oly módon, hogy nem a felerész, hanem csak a büntetés kétharmad részének letöltésével, vagyis több mint egy év után bocsátható feltételesen szabad lábra Geréb Ágnes.

Azzal pedig, hogy az elsőfokú ítélethez képest védencét nem öt, hanem tíz évre tiltották el szülésznői tevékenységétől a bíróság célja – miként arra a bíró is utalt – az volt, hogy Geréb Ágnes soha többé ne vehessen részt otthonszülésnél – fejtette ki Pelle Andrea.

Közhangulat?

Az ügyvédnő véleménye szerint abban, hogy ilyen súlyos ítélet szabtak ki Geréb Ágnesre, közrejátszhat a közhangulat, továbbá a szakértői felfogás, ami az otthonszülést övezi.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Geréb Ágnesnek mikor kell megkezdenie büntetése letöltését, ugyanis, mint ügyvédje elmondta: a büntetés-végrehajtási intézet az ítélet elhangzását követő egy-három hónapon belül küldi ki az értesítőt, amelyben megjelöli a büntetés megkezdésének időpontját, illetve a helyszínt.

Az ügyvédnő azt is elmondta: bár a teljes indoklást részletesen csak a határozat kézhez vételét követően tudják elemezni, már annak elhangzása során is számos pontatlan megállapítást észlelt. Kérdésre válaszolva azt mondta: véleménye szerint jogi értelemben nem volt elfogult a másodfokú bíróság, ugyanakkor megjegyezte, a bábák nem kaptak esélyt arra, hogy az otthonszülés szabályai szerint állapítsák meg felelősségüket.

Mindeközben a Fővárosi Ítélőtábla épülete előtt mintegy kétszázan gyűltek össze azért, hogy Geréb Ágnes mellett demonstráljanak. A tiltakozók szóvivője, Rácz Attila azt mondta: egyetlen reményt keltő jogi lehetőségükként Geréb Ágnes és négy bábatársa érdekében kegyelemért fordulnak Schmitt Pál köztársasági elnökhöz. Mint hangsúlyozta: nem csupán a büntetés alól való felmentést kérik, hanem azt, hogy a vádakat és az ügyet teljes egészében ejtsék. “Továbbá tegyék lehetővé, hogy Geréb Ágnes szabad legyen, járhasson otthonszülésekhez és szakmai képzésben részesíthesse a háborítatlan otthonszülés bábáinak új generációit” – tette hozzá.

Mennek a strasbourgi emberi jogok európai bíróságához

Közlése szerint a strasbourgi emberi jogok európai bíróságához is eljuttatnak minden dokumentumot, biztosak ugyanis abban, hogy a testület továbbra is kiemelten foglalkozik a háborítatlan szülés magyarországi helyzetével.

“Geréb Ágnes ártatlan, nem bűnöző, hanem hős” – fogalmazott Rácz Attila.

A demonstráción Geréb Ágnes, illetve az otthonszülés védelmében szót emelt Elizabeth Prochaska emberi jogi jogász és Irene Walton bábaprofesszor is. A beszédeket követően a demonstrálók elhagyták a helyszínt.

A pénteki, négy ügyet érintő ügytől függetlenül Geréb Ágnest 2010. október 8-án előzetes letartóztatásba helyezték foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény gyanúja miatt; 2010. december végén kiengedték az előzetes letartóztatásból, több mint egy éve házi őrizetben van.


LMP: példa nélküli ítélet

Az LMP mélységes döbbenettel vette tudomásul a Fővárosi Ítélőtábla döntését Geréb Ágnes ügyében. A nemzetközileg is elismert szülész-nőgyógyász ellen 2010 októberében indult eljárás foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény gyanúja miatt, azaz abban az időben, amikor az otthonszülés még nem volt jogilag megfelelően szabályozva – áll Szabó Tímea (LMP), országgyűlési képviselő pénteki közleményében.  A politikus szerint “ezzel a példa nélküli ítélettel” Geréb Ágnes az Országgyűlés alkotmányos mulasztása miatt vált boszorkányüldözés áldozatává, és a jogalkotók helyett viszi el a balhét.

Az LMP szerint ugyanakkor “a jogi rendezetlenség” okán az ügyészségnek nem lett volna szabad elindítania az eljárást. A párt bízik abban, hogy Geréb Ágnes államelnöki kegyelemért folyamodik majd, amihez igény esetén – akárcsak egy esetleges alkotmányjogi panaszhoz – az LMP minden jogi segítséget meg kíván adni, és morális támogatásáról biztosítja a szülész-nőgyógyászt.


Geréb többi ügyében vádemelést javasol a rendőrség

Vádemelést javasol Geréb Ágnes ellen a rendőrség azokban az ügyekben, amelyek miatt jelenleg több mint egy éve házi őrizetben van a szülész-nőgyógyász.

A Fővárosi Főügyészség szóvivője pénteken tájékoztatta az MTI-t, hogy a 2009-ben és 2010-ben történt otthonszülésekkel kapcsolatban indított nyomozás befejeződött. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az iratokat vádemelési javaslattal küldte meg a Budapesti II. és III. kerületi Ügyészségnek. Az ügyészi döntés kialakítása folyamatban van – írta Skoda Gabriella.

A szóvivő korábbi közlése szerint a 2009. szeptember 3-án Tárnokon, a 2010. május 10-én Budapest II. kerületében, illetve a 2010. október 5-én Budapest XII. kerületében történt otthonszülésekkel kapcsolatban Geréb Ágnes ellen a BRFK Bűnügyi Főosztály Életvédelmi Osztályán gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény miatt indítottak büntetőeljárást.

Geréb Ágnest 2010. október 8-án előzetes letartóztatásba helyezték foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény gyanúja miatt, majd 2010. december végén kiengedték az előzetes letartóztatásból, több mint egy éve házi őrizetben van.

Horváth Katalin Fanni, a BRFK szóvivője az MTI-nek korábban azt mondta: a szülész-nőgyógyászt kétrendbeli, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével, egyrendbeli, szintén foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségével, kuruzslás vétségével és – felbujtóként – közokirat-hamisítás bűntettével gyanúsítják.

A Fővárosi Bíróság  a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő büntetőügyben legutóbb december végén hosszabbította meg Geréb Ágnes házi őrizetét az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb február 21-ig. A bíróság  azzal indokolta döntését, hogy a szülész-nőgyógyász esetében továbbra is fennáll a bűnismétlés veszélye.

Az akkori végzésben azt írták, hogy a jelen ügy tárgyát képező valamennyi cselekmény egyrészt a szülész-nőgyógyász orvosi foglalkozás alóli eltiltás, másrészt a büntetőeljárási törvény hatálya alá esik. Mindezek alapján “megalapozottan feltehető”, hogy a jelenleg is büntetőeljárás hatálya alatt álló gyanúsított szabadlábon hagyása esetén újabb, hasonló jellegű, szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követne el.

szólj hozzá: Otthonszülés

;

Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás
Belső képek: OPH, Családháló.hu – Ancsin Gábor