Ahol a víz az úr!

Tavaly negyven, idén július elején pedig már húsz áldozatot követelt a Duna. Sajnos a legtöbb esetben úszni nem tudók fulladnak bele a folyóba, ugyanakkor nem ritkán fordult elő az is, hogy rossz helyen gázoltak a vízbe a fürödni vágyók. A Családháló annak járt utána, hol nem szabad fürdeni, és miért?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 10. bencze.aron

Tavaly negyven, idén július elején pedig már húsz áldozatot követelt a Duna. Sajnos a legtöbb esetben úszni nem tudók fulladnak bele a folyóba, ugyanakkor nem ritkán fordult elő az is, hogy rossz helyen gázoltak a vízbe a fürödni vágyók. A Családháló annak járt utána, hol nem szabad fürdeni, és miért?


A kánikulai meleg idején nehéz elfogadni, de tény: a Duna budapesti teljes szakaszán tilos a fürdőzés, miután a város belterületének számít. Ugyancsak tilos a vízi műtárgyak, azaz a hidak közelében csobbanni, sőt a kikötők környékét, illetve a hajóútvonalak helyszínét is kerülni kell. Jó hír, mindez nem a rossz vízminőség miatt van: a tisztiorvosi szolgálat eredményei szerint a Duna-kanyarban és a soroksári Duna-ágban nincs egészségre ártalmas mikroorganizmus.

Aki csak bokáig merészkedik a vízbe nem kap figyelmeztetést, az ugrálás és az úszás azonban minden esetben bírsággal jár, ami öttől ötvenezer forintig terjedhet, különösen nagy szabálysértés esetén pedig fel is jelenthetik az elkövetőt .

Sok esetben a Duna az első néhány lépésnél alig mélyül, utána azonban 1 méteresről 3 méteresre vált. Tovább nehezíti a helyzetet az is, hogy a folyó fővárosi szakaszán kifejezetten élénk a hajóforgalom, ráadásul rengeteg az örvény is. A tilalom egyébként nemcsak a Dunára, de a főváros körüli

Szökőkút szintén tabu

Sajnos nem jobb a helyzet a szökőkutak esetében sem, ugyanis vizük porral, talajszemcsékkel, állati ürülékkel szennyeződhet. Amennyiben nem gondoskodnak a megfelelő tisztításról, fertőtlenítésről, illetve ha a szökőkút nem üzemel folyamatosan, a kút belső felszínén nyálkás, csúszós bevonat alakul ki, amit a hagyományos technológiákkal már szinte lehetetlen eltávolítani.

A kórokozók elszaporodhatnak a bevonatban, ami egyúttal rejtekhelyként is szolgál számukra a fertőtlenítőszerekkel szemben. Egy meleg nyári napon a szökőkutakban lévő víz könnyen felmelegszik, 25°C felett pedig burjánzanak a bacilusok. A szennyeződésekkel elsősorban hasmenést okozó mikroorganizmusok (egysejtűek, baktériumok és vírusok) kerülnek a szökőkútba. A fertőződés lehetősége akkor áll fenn, ha a vizet véletlenül valaki lenyeli (pl. pancsolás közben, vagy vizes kézzel élelmiszert megfogva). Az ilyen fertőzések a gyerekekre még veszélyesebbek, de ha csak a lábatokat lógatjátok a vízbe, az nem jelent kockázatot.

Ahol szabad

A fürdőzéshez szigorú előírások teljesítésére van szükség. A zuhanyozón, illemhelyen kívül a szemét tárolását, és elszállítását is meg kellene oldani. Ezen kívül úszómestert is foglalkoztatni kellene.

A soroksári Duna-ágban négy olyan strand üzemel, amely megfelel a követelményeknek, ezeken kívül nyolc bányató rendelkezik a standoltatáshoz engedéllyel, közöttük a délegyházi tavak és a dunavarsányi tófürdő.